MAK Blokweer in Blokker viert 25-jarig jubileum met activiteiten voor de hele familie

Algemeen
V.l.n.r.: Loes de Jong, Bea van der Molen, Cynthia van Tuijl en Wout Rijksen. Op de achtergrond de Molshoop, met uitzicht op het natuurpark.
V.l.n.r.: Loes de Jong, Bea van der Molen, Cynthia van Tuijl en Wout Rijksen. Op de achtergrond de Molshoop, met uitzicht op het natuurpark. Foto: vincentdevriesfoto.nl

BLOKKER - Stichting MAK Blokweer bestaat dit jaar alweer 25 jaar. Het begon allemaal in 1997 als een initiatief van inwoners uit Blokker, onder wie Cor Freeke en Jan Doorenspleet. Zij hadden het plan opgevat om een Milieu Activiteiten Centrum en Kijkboerderij te laten bouwen. De buurt had behoefte aan een kinderboerderij en de gemeente wilde natuureducatie een plek geven in Hoorn. Het plan werd goedgekeurd en het jaar daarop, om precies te zijn op 6 maart 1998, werd de stichting opgericht. “In die 25 jaar is zó veel gebeurd en hebben we zó veel weten te realiseren“, zegt manager en teamleider Cynthia van Tuijl. “Wat het MAK allemaal doet, is eigenlijk te veel om op te noemen.”

Groene oase waar altijd weer iets nieuws te beleven valt

Veel mensen kennen het MAK van het kenmerkende gebouw, de Molshoop. Dit bezoekerscentrum werd in 2003 geopend. Een glazen pui op de begane grond grenst aan water, zodat er een inkijkvenster is ontstaan. Cynthia: “Hier kun je echt genieten van het ‘theater van het landschap’, zoals het MAK ook wel genoemd wordt. Als je hier naar buiten kijkt, begrijp je meteen waarom we het zo noemen.” 

Honderd vrijwilligers

In het bezoekerscentrum bevindt zich het MAK Café én er valt van alles te beleven. De benedenverdieping staat met het waterLAB helemaal in het teken van water en op de bovenverdieping is sinds 2020 de tentoonstelling ‘West-Friezen, land en water’ te zien over de cultuurhistorie van onze regio. Jonge bezoekertjes beleven het leven onder de grond in de mollengang met een heuse nachtsafari. Maar dat is niet het enige waarvoor je naar het MAK gaat. Er is bijvoorbeeld nog een Kijkboerderij - die iets eerder werd gebouwd dan de Molshoop - waar je verschillende zeldzame huisdierrassen kunt zien. En natuurlijk de natuurspeeltuin waar kinderen heerlijk kunnen ravotten en het prachtige natuurpark Blokweer. In 2003 is een waterzuiveringsproject aangelegd in samenwerking met HHNK: de Rietkreek. “Je ziet: er is de afgelopen jaren in sneltreinvaart een hoop werk verzet. Ondertussen zijn hier maar liefst honderd vrijwilligers actief. Een aantal daarvan zijn er al vanaf het begin bij”, vertelt Cynthia.

Luchtfoto uit 2003. De Molshoop is goed herkenbaar. (Foto: aangeleverd)

Mooie invulling

Een van die vrijwilligers van het eerste uur is Wout Rijksen (81). Alle werkzaamheden op technisch vlak stuurt hij aan. “Schilderwerk bijvoorbeeld of panelen voor de tentoonstelling maken, maar ook timmerwerk en reparatiewerkzaamheden. Ik ken het gebouw van haver tot gort, omdat ik met eigen ogen heb gezien hoe alles hier werd opgebouwd. Gelukkig woon ik hier vlakbij, dus als er een technisch probleem is, kan ik er snel zijn. Op de maandag ben ik sowieso altijd aanwezig. Dat is onze vaste klusdag. De sfeer bij het MAK is optimaal”, glundert hij. “Daarom kom ik hier zo graag en al zo lang. Ik voel me echt verbonden met het MAK. Bovendien zie ik dit vrijwilligerswerk als een mooie invulling van mijn leven.” Cynthia vult aan: “En wij zijn natuurlijk ontzettend blij met Wout. Dat geldt voor alle vrijwilligers hoor. Ze hebben allemaal zo’n passie voor de natuur en zetten zich voor de volle honderd procent in, met heel veel enthousiasme. Iets om trots op te zijn.” 

Buiten pauze houden

Ook Bea van der Molen is er bijna vanaf het begin bij. Sinds 2000 is zij administratief medewerker. “In het begin werkten we nog met een kasboekje”, blikt ze terug. “Nu is alles gemoderniseerd uiteraard. Vanuit het MAK heb ik toen een opleiding boekhouden gevolgd. De administratie en financiën neem ik dus voor mijn rekening en daarnaast houd ik de post bij, doe bestellingen, notuleer, neem de telefoon aan, verzorg ik koffie en thee en beheer ik het archief. Heel veelzijdig werk dus. Ik vind het leuk om te doen en net als Wout merk ik ook dat de sfeer hier heel goed is. Het is fijn dat het MAK een laagdrempelige plek is: jong en oud komt hier graag naartoe. Ik heb een prachtige werkplek met veel groen en dieren om me heen. Zeker in de lammertijd houden we onze pauzes zo veel mogelijk buiten en maken we soms zelfs een bevalling mee. Zo mooi!” 

Boerin

Loes de Jong is vanaf 2003 vrijwilliger bij de Kijkboerderij en de Biomarkt, die van maart tot en met november elke laatste zondag van de maand gehouden wordt. De eerstvolgende markt is dus zondag 26 maart, van 10.00 tot 16.00 uur. Ook Loes ziet het MAK als een fijne plek om te werken. “Ik ben lekker veel buiten met de dieren. Volgens mij ben ik in mijn vorige leven boerin geweest, want ik vind het heerlijk om met mijn kaplaarzen aan door de wei te lopen”, lacht ze. “Zeker in de lammertijd is het hier druk, maar ik vind het zó fijn om de dieren te verzorgen. Maar ook het ontvangen van bezoekers en ze wegwijs maken doe ik graag. Ik werk hier met een fijne ploeg mensen, dat is heel erg fijn.”

Biodiversiteit

Naast de educatieve taak en het beheren van de Kijkboerderij, de Molshoop en de rietkreek, werd in 2010 het beheer van het natuurpark en de natuurspeeltuin als kerntaak van MAK Blokweer toegevoegd. “De kenmerkende natuurlijke oevers van dat gebied zijn goed voor de biodiversiteit. In de loop der jaren zijn er steeds meer verschillende soorten dieren te bewonderen en daar zijn we best trots op”, zegt Cynthia. “Bijvoorbeeld de vrij zeldzame roerdomp. Die zien we in de winter regelmatig, op zoek naar voedsel. En ook de ijsvogel is een graag geziene gast.” De oevers zijn ook belangrijk voor de veertien soorten libellen en juffers die in het park leven. Bovendien is het park met zijn gevarieerde beplanting (maar liefst 120 soorten bomen en struiken) en doorkijkjes de ideale plek voor een aangename wandeling. Cynthia: “Je wandelt hier door het Westfriese landschap zoals het er vroeger uitzag. Een groene oase noemen we het ook wel, want dat is het inmiddels echt geworden. Het MAK is een plek waar altijd weer iets nieuws te doen is. Een fantastische plek om te werken. We richten ons nu bijvoorbeeld veel op duurzame projecten. Door middel van duurzaamheidseducatie ondersteunen wij scholen om groen te denken en doen en dit in en rondom school te integreren in het onderwijs.” Op de vraag of er nog wensen voor de toekomst zijn, antwoordt Cynthia: “We zijn een beetje uit ons jasje gegroeid, waardoor we nu wat opbergruimte en kantoorruimte missen. Het zou fijn zijn als daar een oplossing voor komt.” 

De Rietkreek van bovenaf gezien. (Foto: aangeleverd)

Maatschappelijke functie

Niet alleen het MAK zelf breidt steeds meer uit, ook de bezoekersaantallen groeien. “Dat zijn er nu 40.000 per jaar”, laat Cynthia weten. “Vooral gezinnen met jonge kinderen zien we hier veel. Maar ook mensen die willen genieten van de rust en het groen komen hier aan hun trekken.” Op de dagen dat MAK Blokweer voor publiek gesloten is, wordt het bezoekerscentrum gebruikt voor schoolactiviteiten. Drie middagen per week is de Molshoop het thuishonk van een BSO-groep van Stichting Kinderopvang Hoorn. Daarnaast is MAK Blokweer twee dagen per week een dagbestedingslocatie voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En door het jaar heen zijn er vele stages en leerplekken voor jongeren. Ook kunnen mensen hier terecht voor re-integratie op de arbeidsmarkt. “We hebben dus zeker ook een maatschappelijke functie”, benadrukt Cynthia. “Mensen bloeien hier in een veilige werkomgeving helemaal op. Dat is mooi om te zien en dat maakt ons werk alleen maar mooier.”

Ontbijten met de geiten

Vrijdag 31 maart wordt het 25-jarig jubileum gevierd voor genodigden. Zondag 28 mei, eerste pinksterdag, vindt het festival SPRING! plaats, een vrolijk lentefeest voor het hele gezin. “Dit is een jaarlijks terugkerend evenement, maar dit jaar is het vanwege het jubileum wat uitgebreider”, legt Cynthia uit. “Er is die dag twee keer een theaterwandeling waarbij onderweg de jubileumvoorstelling ‘Boom!’ te zien is. Een interactieve voorstelling voor de hele familie. Dit een gratis toegankelijk evenement, maar wel graag van tevoren even reserveren. Ook vindt die dag MAKS’ Biomarkt plaats, met allerlei biologische en duurzame (streek)producten. En ook heel leuk: publiek mag deze ochtend ‘ontbijten met de geiten’. Een unieke kans om een lekker ontbijt te nuttigen aan een lange tafel direct aan de wei. Het ontbijt wordt samengesteld met de heerlijkste producten van onze Biomarkt-standhouders. Binnenkort kunnen bezoekers hiervoor reserveren. Houd daarom onze website in de gaten. Aan het eind van het jaar volgt nog een speciale jubileumeditie van Theater van de Nacht. Daarover volgt later meer informatie”, besluit Cynthia.

MAK Blokweer, Kloosterhout 1-2 in Blokker. Meer informatie: www.mak-blokweer.nl