Personeel Dijklander Ziekenhuis in Hoorn voert actie

Algemeen
Afbeelding
Foto: Dijklander Ziekenhuis

HOORN - Het Dijklander Ziekenhuis deed vandaag, 16 maart, niet mee aan de landelijke stakingsdag. In veel ziekenhuizen legden medewerkers voor 24 uur het werk neer om aandacht te vragen voor betere arbeidsvoorwaarden. Ze draaiden een zondagsdienst, waarbij alle geplande zorg werd afgezegd en alleen spoedzorg doorging.

Geplande afspraken en operaties zijn vandaag in het Dijklander Ziekenhuis gewoon doorgegaan. Hoewel de actiebereidheid onder het personeel groot is in het ziekenhuis, heeft het actiecomité aangegeven dat de voorbereidingstijd te kort is voor een staking. Het comité had wel een andere actie voorbereid voor op 16 maart. Deze actie had geen invloed op de patiëntenzorg en werd gevoerd in de centrale hal in Hoorn en Purmerend. Tussen 12.00 en 13.00 uur kwamen collega’s bijeen met spandoeken en een actielied. 

Onderhandelingen voor nieuwe cao in impasse

De cao-onderhandelingen voor ziekenhuizen zijn in een impasse beland. Het ultimatum dat door de vakbonden op tafel werd gelegd, is niet geaccepteerd door de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Bestuursvoorzitter Jeroen Muller van het Dijklander Ziekenhuis: “Onze medewerkers horen het loon te krijgen dat ze verdienen en een cao te hebben die vergelijkbaar is met andere sectoren. Maar we moeten het als ziekenhuis wel kunnen betalen. Ik hoop van harte dat er snel duidelijkheid komt en er uiteindelijk een cao ligt die recht doet aan onze medewerkers en het waarborgen van goede zorg.”

De cao Ziekenhuizen geldt voor ruim 200.000 werknemers in algemene ziekenhuizen en revalidatiecentra. Nederland telt 65 ziekenhuizen en 14 revalidatiecentra, waarvan een aantal met meerdere locaties. De cao Ziekenhuizen liep af op 31 januari 2023.