Fractie Tonnaer stelt vragen over aanleg glasvezelnetwerk in Hoorn

Algemeen
KPN en Open Dutch Fiber vanaf april gaan beginnen aan het aanleggen van glasvezelnetten in de hele gemeente Hoorn.
KPN en Open Dutch Fiber vanaf april gaan beginnen aan het aanleggen van glasvezelnetten in de hele gemeente Hoorn. Foto: Pixabay

HOORN - Naar aanleiding van de informatieve sessie 8 maart jl., over de aanleg van glasvezel, heeft Fractie Tonnaer enige zorgen. “De gemeente heeft twee aanvragen binnengekregen van telecomaanbieders: KPN en Open Dutch Fiber van T-Mobile”, legt gemeenteraadslid Renzo van Houten uit. “Tijdens de informatiesessie is verteld dat KPN en Open Dutch Fiber vanaf april gaan beginnen aan het aanleggen van glasvezelnetten in de hele gemeente Hoorn. Beide partijen geven aan niet samen te willen werken om gelijktijdig eenmalig de straten open te breken. Dit betekent dat de straten twee keer opengebroken worden. De consequentie van dat besluit levert dubbel overlast op voor omwonenden en ondernemers. Klanten vermijden winkels in de binnenstad.”

Per brief van 16 juni 2020 heeft Fractie Tonnaer aandacht gevraagd voor het herstraten van de gleuven door de kabelbedrijven. “Deze herbestrating wordt rommelig en ongelijkmatig uitgevoerd. Een spoor van slecht herstelde bestrating wordt door de stad getrokken. Noodzakelijk gemeentelijk toezicht op de kwaliteit van de herbestrating vindt nauwelijks plaats. Voor de schade aan de bestrating ontvangt de gemeente van de nutsbedrijven zogenaamde degeneratiekosten. Met deze kosten wordt de aangerichte schade aan bestrating hersteld. In 2020 heeft de gemeenteraad besloten de kostendekkendheid voor de aanleg van kabels en leidingen te verhogen naar 78 procent. Om het gemeentelijk toezicht en de kwaliteit van het herbestraten te vergroten, stelt onze fractie voor de kosten van toezicht en herbestraten volledig in rekening te brengen bij de kabelbedrijven.”

“Ook lezen wij een verontrustende brief van het drinkwaterbedrijf PWN van 20 november 2013. Het drinkwaterbedrijf stelt dat met de nieuwe techniek de glasvezelnetten ondiep worden aangelegd. Met als gevolg dat de netten boven de waterleidingen geplaatst worden. Dit kan leiden tot aanzienlijke schade die miljoenen gaat kosten.”

Fractie Tonnaer stelt het college vragen over bovengenoemde onderwerpen. Zo wil de fractie weten of de gemeente de twee telecomaanbieders wil dringen om samen te werken, zodat de straten slechts één keer worden opengebroken. Ook wil de fractie weten of de degeneratiekosten volledig kostendekkend zijn ten opzichte van de schade van de bestrating en het noodzakelijke herstelwerk. En worden winkeliers voor het omzetverlies door kabelbedrijven of gemeente gecompenseerd? De fractie wil verder weten of de gemeente contact heeft gehad met PWN over het aanleggen van de glasvezelnetten.