Organisatie kunstroute zoekt hobbykunstenaars in Hoorn Kersenboogerd

Algemeen
Frieda de Haas (l) en Marion Landheer vormen samen met Johan Entius de organisatie van de kunstroute in de Kersenboogerd die 14 mei weer plaatsvindt.
Frieda de Haas (l) en Marion Landheer vormen samen met Johan Entius de organisatie van de kunstroute in de Kersenboogerd die 14 mei weer plaatsvindt. Foto: Jan Siebring Fotografie

HOORN - Johan Entius en Marion Landheer, bewoners van de Kersenboogerd, hebben vorig jaar in het kader van ‘Kansen voor de Kersenboogerd’ het initiatief genomen om een kunstroute te organiseren in de wijk. “Eigenlijk lagen de plannen al klaar voor 2020, maar toen kwam corona”, legt Marion uit. “Het jaar daarna hadden we goede hoop, maar werd het evenement op het laatste moment tóch nog afgeblazen. Ook toen gooide corona roet in het eten.” Vorig jaar kon de kunstroute dan eindelijk plaatsvinden. Johan en Marion hadden ondertussen hulp gekregen van wijkgenoot Frieda de Haas, die ook dit jaar weer meehelpt met de organisatie. Zondag 14 mei openen diverse kunstenaars in de wijk weer hun huis of tuin voor bezoekers. Een aantal wijkbewoners heeft zich al aangemeld, maar Frieda en Marion hopen nog veel meer creatieve talenten te mogen verwelkomen.

In onze wijk wonen veel creatieve mensen, daar zijn we van overtuigd

Marion en Frieda zijn zelf ook ontzettend creatief. Frieda boetseert beelden van klei en maakt daarnaast ook schilderijen met acrylverf. “Het liefst schilder ik landschappen”, vertelt ze. “In de schilderlessen bij de Blauwe Schuit leer ik de fijne kneepjes van deze boeiende kunstvorm.” Marion maakt schilderijen en volgt op dit moment een cursus gemengde technieken bij de Blauwe Schuit. Hiervoor maakte zij bronzen beelden. “Ik probeer graag verschillende dingen, ben altijd wel creatief bezig. Frieda en ik hebben vorig jaar zelf ook meegedaan aan de kunstroute. Er waren toen in totaal twintig kunstenaars; het was eigenlijk meteen een groot succes. Daarbij hadden we prachtig weer, wat natuurlijk mooi meegenomen is. Er waren die dag veel mensen op de been. Elke kunstenaar heeft wel zo’n vijftig bezoekers gehad. Dat het meteen zo’n succes zou worden, hadden we wel gehoopt, maar zeker niet verwacht.” Frieda vult aan: “Voor de bezoekers was er van alles te zien: schilderen, beelden, glaskunst, keramiek, mozaïek, maar ook computerkunst en bodypaint. Voor ieder wat wils dus. Van de bezoekers kregen we veel leuke reacties en ook de kunstenaars zelf waren heel enthousiast. Een aantal doet daarom dit jaar ook weer mee.”

Leer de wijk en buurtgenoten kennen

Bij de organisatie krijgen Marion en Frieda veel hulp van het platform Voor Een Mooie Stad. “Zij hebben ons initiatief op hun website geplaatst en van tevoren onderzocht of het evenement draagkracht had. Dat bleek gelukkig zo te zijn”, lacht Marion. “Het idee van de kunstroute is om je eigen wijk en buurtgenoten beter te leren kennen. Je komt op plekken waar je nog nooit eerder bent geweest. Dat maakt het evenement juist zo leuk.”


Vorig jaar was de kunstroute een groot succes. (Foto: Foto Hoekstra)

Pak deze kans

Marion en Frieda roepen bij deze alle kunstzinnige bewoners van de wijk op om aan de kunstroute mee te doen. Wil jij je hobby of kunst laten zien aan bezoekers en buurtgenoten bij jou thuis, in je tuin, atelier, tuinhuis of garage? Meld je dan snel aan. “We houden het graag laagdrempelig en het niveau hoeft daarom echt niet professioneel te zijn”, benadrukt Frieda. “Het is juist een kans voor iedereen om zijn of haar creativiteit te laten zien die bij de bewoners in de Kersenboogerd ongetwijfeld aanwezig is.” Marion: “In onze wijk, met zo’n 27.000 inwoners, wonen vast en zeker veel mensen met een creatieve hobby, daar ben ik van overtuigd. Dus ik zou zeggen: wees niet bescheiden en pak deze kans! Het wordt echt een leuke dag.”

Aanmelden

De kunstroute is dus zondag 14 mei van 11.00 tot 16.00 uur. Wil je meedoen? Aanmelden kan via www.vooreenmooiestad.nl . Dat kan tot 9 april. Na aanmelding neemt de organisatie contact met je op. Bovendien volgt er nog een informatiebijeenkomst voor alle deelnemers. Voor deelname wordt een kleine bijdrage gevraagd van tien euro. Als deelnemers ontvang je een vlag om je huis herkenbaar te maken als deelnemer van de kunstroute.