Taandag bij Centrum Varend Erfgoed Hoorn

Algemeen
Bezoekers kunnen zien hoe katoenen zeilen van de schepen getaand worden.
Bezoekers kunnen zien hoe katoenen zeilen van de schepen getaand worden. (Foto: aangeleverd)

HOORN - In het Centrum Varend Erfgoed in Hoorn begint het vaarseizoen traditiegetrouw met het tanen van de zeilen van de monumentale vissersschepen. Bezoekers zijn welkom op zondag 2 april van 11.00 tot 16.00 uur.

Tijdens de Taandag kunnen bezoekers zien hoe echte katoenen zeilen van de schepen getaand worden. Aan de hand van een kleine fototentoonstelling wordt uitleg gegeven over het tanen. Ook is er een expositie van allerlei natuurlijke vezels. Kinderen, maar ook volwassenen, kunnen zich uitleven op een breeuwbord. Breeuwen, kalfaten of kalefateren is een techniek waarbij de kieren tussen de gangen van de huid of tussen de planken van het bovendek van een schip worden dichtgemaakt met behulp van werk (uitgeplozen touw van een natuurlijke vezel, meestal hennep).

Tot halverwege de vorige eeuw waren zeilen, netten en touwen van vissersschepen vervaardigd van natuurvezels. Het tanen diende om ze te beschermen tegen schimmels en rot. Door de komst van kunststofvezels raakte het tanen uit de gratie. Maar níet in het Centrum Varend Erfgoed. Daar werken ze nog altijd graag met natuurlijke materialen. Met het gebruik van natuurlijke vezels kan de authenticiteit van de oude schepen zo goed mogelijk bewaard worden. Dat natuurlijke materialen afbreekbaar zijn en het milieu niet extra belasten is een ander belangrijk voordeel.

Rondleidingen

Elk heel uur, van 12.00 uur tot 15.00 uur, zijn er rondleidingen over het Oostereiland, waarbij vrijwilligers vertellen over het tanen, de historische vissers- en vrachtschepen, maar ook kort over de geschiedenis van het Oostereiland.