Hoornse vriendinnen Marlies en Carla brengen samen boekje uit: ‘Heb in vele nesten gelegen’

Algemeen
Marlies (l) en Carla:
Marlies (l) en Carla: "Omdat we ieder onze eigen interpretatie hebben, verrassen we elkaar steeds weer." (Foto: Rodi Media/AO)

HOORN - Vriendinnen Marlies Vos en Carla Out uit Hoorn zijn samen een leuk en bijzonder project gestart met als resultaat een bijzonder boekje: ‘Heb in vele nesten gelegen’. 

Ik speel met snippers, Carla met woorden

Marlies is altijd creatief bezig. Ze schildert en tekent, waarbij vogels haar favoriete onderwerp zijn. “Ik ben altijd gek geweest op vogels, als kind al. Het mooie van vogels is dat ze er altijd zijn. Ze zijn altijd in de buurt.” Twee jaar geleden wilde Marlies weer eens iets anders proberen. “In plaats van tekenen of schilderen, ben ik vogels gaan scheuren”, vertelt ze enthousiast. “Ik laat me leiden door het papier en de vogels ontstaan eigenlijk vanzelf. Daarbij probeer ik ze altijd iets menselijks mee te geven, ze hebben allemaal hun eigen karakter. Het zijn zeker geen realistische vogels, maar vogels die door mijn eigen creativiteit ‘ontstaan’. Vaak zijn ze humoristisch, maar ook weleens verdrietig. Verder geef ik mijn creaties altijd een titel, meestal is dat een citaat uit een boek of de titel van een liedje. Samen vormen ze een klein verhaaltje.” Marlies plaatst elke dag op Instagram een gescheurde vogel. Met succes, want inmiddels heeft ze al meer dan zevenhonderd volgers, zelfs uit het buitenland. “Er is bijvoorbeeld een mevrouw uit Amerika die elke dag op mijn vogel reageert. Bijzonder toch?”

Eigen interpretatie

Ook Carla, die zelf graag gedichten schrijft, zag de vogels van Marlies op Instagram voorbij komen en raakte geïnspireerd. “Het leek mij mooi om bij elke vogel een gedicht te maken. En zo begon ik. Marlies plaatst elke dag een vogel en ik schrijf er elke dag een gedicht bij. Ook als ik op vakantie ben, ik ga altijd door. Die inspiratie komt vanzelf wanneer ik naar de vogel én naar de titel kijk. Ik vind het heerlijk om te doen én het houdt mijn geest levendig en scherp”, lacht ze. Marlies: “Omdat we elke dag iets op Instagram plaatsen, voelt het als een kleine tentoonstelling. We beleven er allebei veel plezier aan. Ik speel met snippers, Carla met woorden. Soms maakt Carla er een gedicht bij waarvan ik dan denk: oh grappig, ik had zelf een heel ander beeld van de vogel. Omdat we ieder onze eigen interpretatie hebben, verrassen we elkaar dus steeds weer. En dat maakt het alleen maar leuker. Inmiddels hebben we samen al bijna driehonderd vogels en verzen gemaakt.”


Pagina uit het boek ‘Heb in vele nesten gelegen’. (Foto: aangeleverd)

Glimlach

Om nóg meer mensen te laten genieten van de vogels en gedichten, kwamen ze op het idee om een boekje uit te geven. “De vogels en gedichten willen graag ‘uitvliegen’ en andere mensen spoorden ons aan om er meer mee te gaan doen”, zegt Carla. “Mijn zus is grafisch vormgever, dus we hebben het boekje door haar laten maken. Zelf zijn we heel blij met het resultaat. Dat het zó mooi zou worden, daar konden we alleen maar van dromen. We hebben er honderd laten drukken, maar die waren binnen twee weken al weg. We hebben er daarom nu weer honderd bij laten maken. We krijgen er alleen maar positieve reacties op.” Marlies besluit: “Bij veel mensen zien we een glimlach op het gezicht verschijnen wanneer ze een vogel bekijken en het gedicht lezen. Daar doen we het voor!”

‘Heb in vele nesten gelegen’ is leuk om cadeau te geven, maar natuurlijk ook fijn om zelf te houden! Het boekje kost 17,50 euro en is verkrijgbaar bij Marlies of Carla. Stuur een mailtje naar dagvogels@outlook.com of daggedicht@gmail.com . Bekijk de vogels van Marlies via haar Instagramaccount: Marliesjvos. De gedichten van Carla zijn ook op Instagram te zien, zoek dan op ‘Carlaout’.

Win!

Hoorns Nieuwsblad mag twee lezers blij maken met het boekje! Kans maken? Stuur dan vóór dinsdag 4 april een mailtje naar redactie.hrn@rodi.nl o.v.v. ‘Heb in vele nesten gelegen’. Vermeld in de mail je naam, adres en woonplaats. De winnaars krijgen zo snel mogelijk bericht.