Van etensresten tot compost: afval scheiden is goed voor de tuin

Algemeen
Wethouder Dick Bennis op de Rayonpost IJsselweg.
Wethouder Dick Bennis op de Rayonpost IJsselweg. Foto: Barend Hoekstra

HOORN - Inwoners van de gemeente Hoorn stonden zaterdag 25 maart al vroeg in de rij voor gratis compost. Wethouder Dick Bennis was op de locatie aan de IJsselweg aanwezig om inwoners te helpen. De actie is onderdeel van de landelijke Compostdag, waarbij HVC extra aandacht vraagt voor het scheiden van afval.

Etensresten, aardappelschillen en pindadoppen vormen de basis voor compost. HVC zamelt voor de gemeente Hoorn het afval in. Iedere volle gft-bak van 140 liter staat gelijk aan ruim 20 kilo compost. Hoe beter we GFT scheiden, hoe zuiverder de compost. En dat is weer goed voor de tuin.

Door compost te vermengen met tuinaarde verbetert de structuur van de grond. Dit zorgt ervoor dat de grond regenwater goed kan opnemen. Bovendien activeert compost het leven in de bodem, slaat het voedingsstoffen voor planten op en gaat het bodemziekten tegen.

Met de start van het tuinseizoen staan er nog veel meer groene evenementen op de agenda. Via de kanalen van de gemeente Hoorn wordt hierover meer informatie gegeven.