Nuray Atas exposeert ‘Finale’ in Buismangebouw in Hoorn

Algemeen
Nuray Atas had jarenlang haar atelier in het Buismangebouw aan de Muntstraat.
Nuray Atas had jarenlang haar atelier in het Buismangebouw aan de Muntstraat. Foto: archief

HOORN - Een kleine veertig jaar woonde en werkte de in Turkije geboren kunstenaar Nuray Atas in Hoorn. Bijna onopgemerkt dwaalde zij door de Hoornse dreven, haar vriendelijke kleine gestalte trad zelden op de voorgrond. Haar vele kunstwerken waren daarentegen steeds opvallend aanwezig in het kunstzinnige landschap.

Met haar tekeningen en schilderijen is zij altijd experimenterend en zoekend naar een nieuwe beleving van de werkelijkheid. Ze stelt zich nooit tevreden met twee of drie dimensies maar denkt steeds na over meerdere. Dat probeert ze dan te vangen in haar schetsen. In haar oeuvre is ook niet een herkenbare gelijke stijl te vinden, of het moet haar schilderend handschrift zijn. Haar schilderijen geven vaak de indruk dat ze met haar penseel in een abstracte taal aan het schrijven is. Ze speelt met elementen van de natuur, zoals licht, reflecties, tijd en ruimte. Daar ontstaan dan forse schilderijen van, beduidend groter dan zijzelf. De doeken van twee bij twee meter zijn opmerkelijk zacht van toon en expressie.

Sinds 1984 had zij haar atelier in het Buismangebouw aan de Muntstraat in Hoorn. Voor haar collegae was haar atelier de huiskamer van het gebouw: ze ontving graag iedereen op de koffie of om met elkaar door te praten over de werkelijkheid die steeds opnieuw benaderd moet worden. Thema’s in haar werk zijn bijvoorbeeld: geometrische abstracten; reflecties in het water; kosmische metamorfosen. Nuray werkte vaak meerdere jaren aan verschillende series. Zelf zegt ze een verborgen realisme te willen uitdrukken, toch zijn haar studies van het “IJsselmeer” (het Hoornse Hop) bijzonder realistisch en ademen de sfeer van een warme zomeravond. 

Uiteindelijk heeft Nuray de rust van het Rosa Spier Huis in Laren gezocht en daarmee Hoorn verlaten. Om terug te zien op haar veelbewogen kunstenaarsleven hebben haar collegae een expositie van zeer diverse werken van haar hand samengesteld.

De expositie is gratis te bekijken op alle zondagen tot en met 16 april in het Buismangebouw.