COLUMN

Het nieuwe geluk

Column
Afbeelding
Foto: Pixabay

Mijn moeder zag bij de Ekoplaza een pot biologische hanensoep staan met rechtsboven op het etiket het woord “Geluksvogel”.

Door Timber Povee 

Ze plaatste een foto in de familie-app, uiteraard vanwege de grappige tegenstelling. Echter denk ik niet dat Ekoplaza de humor ervan inziet.

‘Dan is het de tijd om in de soep te belanden’

Op het etiket is een bejaarde haan te zien die met een beginnend stadium van dementie naast zijn volkoren maïskorrels staat te pikken. Dan is het de tijd om in de soep te belanden.

Le coq heureux

Duurzame soep van de haan die toch nog een functie krijgt in de kipindustrie aangezien bijna niemand coq au vin maakt met de daadwerkelijke coq (Frans voor haan). Je zou denken dat de echte gelukkige, le coq heureux, de haan zou zijn die niet in de soep belandt.

In de bio-industrie belanden de coqs, voordat er überhaupt al sprake is van soep, al vrij vroeg in de versnipperaar, waarna ze ongetwijfeld ook ergens in ondefinieerbare kippenproducten te proeven zijn. De hanen wordt in ieder geval verder lijden bespaard. De geluksvogels.

Scheef pikken

En dan vraag ik me af hoe dat in de biologische industrie gaat, en met name avec les coqs heureux. Wie bepaalt hoe lang het gelukkige leven van de coq duurt voordat hij in de soep belandt? 

Of laten ze hem gewoon net zolang scheef pikken tot dat hij door zijn hanenpoten zakt, of sterven ze meestal een zachte dood in hun slaap? Mijn opa stierf in zijn slaap, de geluksvogel.

Maar wanneer ben je dan echt een geluksvogel, als kip, haan of kalkoen, of überhaupt als dier?

In trage pas

Vroeger hadden we thuis een kat die in zijn laatste jaren door ouderdom van voren niet meer wist dat hij van achter niet meer op de kattenbak zat. Regelmatig liep hij in trage pas vast tussen de deur en de muur omdat hij onderhand deuren niet meer van muren kon onderscheiden. Dus het werd tijd voor een spuitje. De geluksvogel.

Kalkoenen resort

Op Thanksgiving krijgen een of twee kalkoenen gratie van de Amerikaanse president, en mogen ze even bijkomen in een speciaal kalkoenen resort. De geluksvogels. Echter, bezwijken ze meestal een paar maanden later alsnog. Toch pechvogels.

Deze maand is een goede vriend van mij overleden. Te snel, te jong, en nog veel meer te’s. De familie, vrienden en collega’s: pechvogels. 

De ceremonie was mooi en afgeladen vol met liefdevolle pechvogels. Wat was ie toch een geluksvogel!