Ontwerpwedstrijd behangschilderen in Westfries Museum in Hoorn

Cultuur
Behang schilderen door Jaap Snijder en Marcelo Gimenes.
Behang schilderen door Jaap Snijder en Marcelo Gimenes. ((Foto: aangeleverd))

Bloemen, bomen, vogels en panoramische vergezichten: in de achttiende eeuw was het mode om kamers te decoreren met op behang geschilderde landschappen. Het Westfries Museum in Hoorn presenteert deze monumentale handbeschilderde behangsels in de expositie ‘Ambacht aan de wand, de betovering van beschilderd behang’. 

Handbeschilderd behang was in de achttiende eeuw razend populair. In de geschilderde landschappen zaten vaak hele verhalen verstopt die verwezen naar de bewoners en hun huis. Jaap Snijder en Marcelo Gimenes uit Rotterdam pakte het bijna vergeten ambacht behangschilderen op en brachten het opnieuw tot leven. Hun werk is zichtbaar gebaseerd op historische ontwerpen, maar nieuw en op maat gemaakt.

Ook behangschilderen? Dat kan! Aan de tentoonstelling van het Westfries Museum is een ontwerpwedstrijd gekoppeld en het winnende werk krijgt tijdelijk een plek in het museum en de maker mag eind 2021 een dagdeel meelopen met Snijder&CO.

Maak een handgemaakt werk van minimaal 50 bij 70 centimeter, maak daar een foto van of een korte video (maximaal 1 minuut) en plaats deze op Facebook en/of Instagram. Je hebt vrije keuze in het materiaal, stijl en techniek.  Zet erbij wat jouw motivatie en/of inspiratie was om dit werk te maken, met welke materialen je hebt gewerkt en wat je verder belangrijk vindt dat de jury over jouw werk weet. Belangrijk: zet in je post de hashtags #behangschilderen #wfmontwerpwedstrijd #westfriesmuseum. Je kunt deelnemen tot en met zondag 31 oktober 2021. Voorwaarde is dat je werk handgemaakt moet zijn: digitaal vervaardigde afbeeldingen worden niet beoordeeld.

Een vakjury beoordeelt na 31 oktober alle gemaakte werken en nomineert er vijf. Deze komen op maandag 8 november op wfm.nl/ambacht-ontwerpwedstrijd te staan. Vanaf dat moment kan het publiek stemmen op een favoriet. De uiterste stemdatum is zondag 21 november en op 29 november wordt de winnaar bekend gemaakt.

Reserveer via www.wfm.nl/reserveren een ticket voor een bezoek aan ‘Ambacht aan de wand, de betovering van beschilderd behang’. Meer informatie is te lezen op www.wfm.nl/ambacht. 

Behang komt tot leven
Mooie gedetailleerde afbeeldingen op behang.
Marcelo en Jaap aan het werk.
Historische afbeelding op behang.