Traditionele Molukse volksmuziek komt tot leven in documentaire van Joost Schrickx

Cultuur
De Molukse zangeres Jessica Manuputty.
De Molukse zangeres Jessica Manuputty. Foto: aangeleverd

HOORN / AMSTERDAM - Joost Schrickx van productiemaatschappij Stichting Pelicula heeft een documentaire gerealiseerd over de Molukse zangeres Jessica Manuputty die een plaat met authentieke Molukse volksmuziek maakt.

In 2021 is het zeventig jaar geleden dat Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen per boot naar Nederland werden verscheept. Zij moeten alhier van de Nederlandse regering de ontwikkelingen in de nieuwe staat Indonesië afwachten alvorens terug te keren naar hun geliefde Molukken. Van een terugkeer is het echter nooit gekomen. De Molukse muzikant ‘Piet Loppies’, grootvader van de bekende Molukse jazz- en popzangeres Jessica Manuputty, is een van de KNIL-militairen die op 12 mei 1951 op de Amsterdamse Javakade arriveert. 

Ter ere van haar voorouders en om het hen aangedane onrecht niet te vergeten, stort Jessica Manuputty zich in het herdenkingsjaar 2021 op traditionele ‘lagu lagu’. Deze Molukse liedjes gaan over heimwee, heimwee naar de Molukken en Ambon in het bijzonder. Jessica spant zich in om de muziek traditioneel te laten klinken, maar wil toch ook haar eigen ideeën en die van haar musici eraan toevoegen. Op deze manier maakt zij met producent Jett Rebel een unieke plaat. 

Als ultiem eerbetoon vertolkt Jessica een van de lagu lagu-liedjes samen met haar moeder. Zij doen dit exact zeventig jaar na dato op de plek waar haar opa Piet Loppies samen met zijn toen nuljarige dochter voet aan Nederlandse wal zette.

De documentaire is geselecteerd voor het international muziek documentaire festival IN-EDIT. De film werd daarom 17 april vertoond in de Amsterdamse Melkweg. Vanwege het grote succes is zaterdag 22 april een extra voorstelling in de Melkweg ingelast. Aanvang 18.00 uur. De kaartverkoop is gestart. Ga voor tickets naar www.melkweg.nl .

Veel mensen kennen documentairemaker en schrijver Joost Schrickx (geboren en getogen in Hoorn) van de documentaire ‘De oorlog van mijn vader’ die hij in 2017 maakte.