Inktspot! Politieke spotprenten in Expoost in Hoorn

Cultuur
Afbeelding
Foto: aangeleverd

HOORN - Bij Expoost aan de Nieuwsteeg 42 in Hoorn is nog tot 28 mei de tentoonstelling Inktspot! te zien. De beste politieke tekeningen van 2022.

Nederlandse cartoonisten geven in kranten en online media hun visie op de heersende nationale en internationale politiek. In de expositie Inktspot! zie je meer dan honderd van de beste, meest opmerkelijke en spitsvondige cartoons van het afgelopen jaar. Goede spotprenten gaan de mening voorbij en laten het doordenken over aan de kijker. Op die manier is een prent veel meer dan een illustratie van het nieuws. Het zorgt ervoor dat je zelf kritisch nadenkt over wat er gebeurt in de wereld om je heen.

Ieder jaar wordt de Inktspotprijs toegekend aan de beste politieke tekening van het jaar. Bezoekers zien  ingezonden prenten met kritische perspectieven op veel wat er in het afgelopen jaar het nieuws passeerde. Winnaar van de inktspotprijs 2022 is Jip van den Toorn met de tekening ‘Milieubewust’. Uit het juryrapport: “De jury heeft als winnaar unaniem voor een tekening gekozen, waarin menselijke hypocrisie in tijden van klimaatverandering centraal staat. Hoe vaak mensen ook het advies krijgen minder te vliegen, het blijkt buitengewoon moeilijk om milieubewuster te leven. We weten dat het eigenlijk niet kan, maar we doen het toch: massaal het vliegtuig pakken om onze vakantiebehoeftes te bevredigen. Na de coronacrisis zou alles anders worden, hielden we onszelf voor, maar vroeger en nu lijken als twee druppels water op elkaar. Op een belangrijk ding na: de aarde warmt in moordend tempo op en de ijskappen smelten nog sneller dan verwacht. De tekenaar weet op doeltreffende en humoristische wijze het hypocriete gedrag van de milieubewuste mens te hekelen. De kleuren zijn fris, de vorm uiterst doeltreffend. Wie deze fraaie tekening ziet, moet lachen, maar kijkt tegelijkertijd in de spiegel.”

De jury had vijf tekeningen genomineerd voor de Inktspotprijs: ‘Wetenschap is ook maar een mening’ van Jos Collignon, ‘Milieubewust’ van Jip van den Toorn, ‘Roe versus Wade’ van Tjeerd Royaards, ‘Het leesplankje’ van Baudet van Marco Jeurissen en ‘Het boerenprotest’ van Pieter Geenen. Natuurlijk zijn de winnaar en de genomineerden op groot formaat te zien in Expoost, naast alle andere negentig inzendingen.  

Aangezien Expoost door de nieuwe huisvesting ruim in haar jasje zit, is het ook mogelijk ander werk te tonen. De expositie Inktspot! Is daarom uitgebreid met een aantal prenten uit de collectie van Griffioen Grafiek uit Hilversum van (anti-) oorlogspropaganda uit de tijd van de 1e Wereldoorlog en de Koude Oorlog. Helaas in deze tijd weer een schrikbarend actueel thema.

Pop-up museum Expoost is sinds vorig jaar gevestigd in de prachtige eeuwenoude Ceciliakapel, onderdeel van het Statenpoortcomplex. In de loop van dit jaar zal ook het Westfries Museum zich (tijdelijk) vestigen in dit monumentale complex en zal er waar mogelijk gezamenlijk worden opgetrokken. De kapel met maar liefst drie etages vormt een geweldige plek om exposities te tonen, maar ook een fantastische ontmoetingsplek om het publiek kennis te laten maken met een opzienbarend gebouw in het hart van de stad.

Expoost is geopend woensdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Entree is gratis. Meer info: www.expoost.nl .