Vereniging Het Carillon in Hoorn start 99e jaar

Cultuur
Grote Kerk.
Grote Kerk. Foto: aangeleverd

HOORN - De oudste lokale klokkenspelvereniging in Nederland begint dit jaar aan zijn 99e verenigingsjaar. Het Carillon in Hoorn is in oktober 1924 opgericht en schenkt dus over een jaar de nodige aandacht aan een bijzonder jubileum. 2023 staat eigenlijk al een beetje in het teken van het naderende feest. Er is nu al een aantal dingen in gang gezet om het eeuwfeest cachet te geven. 

Traditiegetrouw zijn er weer zes zomeravondconcerten op woensdagen, van 19.30 tot ongeveer 20.30 uur. Woensdag 7 juni is het eerste concert, dan laat beiaardier Maurits Bunt uit Groningen de klank van het Hoornse carillon stralen. De 26-jarige Maurits brengt een zeer gevarieerd concert ten gehore, waarbij bijna alle muziek uit de twintigste eeuw afkomstig is. Onder andere twee nummers van Billy Joel en twee van Abba, kortom. Het eerste concert wordt traditiegetrouw opgedragen aan mevrouw Groefsema-Molenaar, die in haar testament de Vereniging voor een groot bedrag heeft bedacht. Vanuit de tuin van de bibliotheek, gelegen tussen de Wisselstraat en het Kerkplein, is het concert prima te beluisteren, met een blik op de toren van de Grote Kerk. De toegang daar is gratis, na afloop wordt alleen een kleine bijdrage in de kosten gevraagd.


De 26-jarige Maurits brengt 7 juni een zeer gevarieerd concert ten gehore. (Foto: aangeleverd)

De andere zomeravondconcerten zijn op 21 juni met als beiaardier de Poolse Anna Kasprzycka, 5 juli met Vincent Hensen-Oosterdijk (Leeuwarden), 19 juli met Julie Zhu (U.S.A.), 2 augustus met Wim Ruessink (Winterswijk) en 23 augustus met Peter Bray (Australië). Het carillon wordt overigens iedere donderdagmiddag van 17.00 tot 18.00 uur live bespeeld door stadsbeiaardier Frits Reynaert, in vaste dienst bij de gemeente Hoorn. Een keer per maand doet hij dit ook op de zaterdagmiddag van 16.00 tot 16.45 uur, meestal op de derde zaterdag van de maand. Frits doet dit al ruim dertig jaar en is de promotor van de concerten.

Tijdens de kunstmarkt in het Cultuurweekend, zondag 3 september, en op Open Monumentendag, zaterdag 9 september, klinkt het carillon ook. Op die zaterdag wordt traditiegetrouw samen met de Hoornse Brassband gemusiceerd. Tijdens die laatste twee evenementen is ook een beklimming van de toren mogelijk, met niet alleen zicht in de toren op bijvoorbeeld de vele klokken en de speeltafel van het carillon, maar ook vanaf de toren met een fantastische blik op de Hoornse binnenstad.

Kortom, ook in het 99e verenigingsjaar zit de Vereniging Het Carillon niet stil.