Jubileumconcert Stichting Abendmusiken Hoorn

Cultuur
Het is dit jaar twintig jaar geleden dat de stichting Abendmusiken Hoorn werd opgericht.
Het is dit jaar twintig jaar geleden dat de stichting Abendmusiken Hoorn werd opgericht. Foto: aangeleverd

HOORN - Het slotconcert in de serie Abendmusiken vindt zaterdag 16 september om 17.00 uur plaats in de Oosterkerk aan het Grote Oost in Hoorn. Was het vorig jaar twintig jaar geleden dat in dezelfde Oosterkerk het eerste concert in de serie Abendmusiken werd gegeven, nu is het twintig jaar geleden dat de stichting Abendmusiken Hoorn werd opgericht. Jaarlijks organiseert het bestuur van deze stichting drie concerten in de Oosterkerk (maart en september) en de Koepelkerk (juni).

Na het eerste jubileumconcert in 2022 vraagt dit tweede jubileum ook om een bijzonder programma: feestelijke muziek van Johann Sebastian Bach en Antonio Vivaldi. De uitvoerenden zijn het koor Collegium Musicum Hornense en het barokorkest Cappella Horna. De vocale solisten zijn deze keer alle koorsopranen en kooralten.

Het klavecimbel en het historische Bätz/Witte-orgel worden bespeeld door de organist Aad van der Hoeven uit Rotterdam. Het geheel staat onder leiding van Harry Toebes.

Het concert begint met Bachs motet ‘Lobet den Herrn, alle Heiden’, BWV 230, in een uitvoering door koor en orkest. Aansluitend speelt organist Aad van der Hoeven een bijzondere bewerking voor orgel van de ‘Sinfonia’ uit Bachs cantate ‘Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit,’ BWV 106.

Het concert wordt afgesloten met de het jubelende ‘Gloria’, RV 589 van Antonio Vivaldi.

Na afloop is er een collecte bij de uitgang van de kerk.