Herfstexpositie Kunst in de Kas in Zwaag

Cultuur
Jaap Stiemer: “Tekenen en schilderen zijn voor mij echt een manier om mijn kijk op het leven uit te drukken."
Jaap Stiemer: “Tekenen en schilderen zijn voor mij echt een manier om mijn kijk op het leven uit te drukken." Foto: Jan Siebring Fotografie

ZWAAG - Stichting Kunst in de Kas presenteert zondag 24 september van 11.00 tot 17.00 uur in de Kas aan de Beatrixstraat 3A in Zwaag de herfstexpositie met de Hoornse kunstenaars Jaap Stiemer en Arno van de Pol. Daarnaast kunnen bezoekers ook genieten van optredens van singer songwriter Zach Steiner en het duo Paul Luiken en Timber Povee, die ‘Een man alleen’ presenteren. 

Je ontmoet je publiek en voor het publiek is het leuk om de kunstenaars te ontmoeten

Arno van de Pol en Jaap Stiemer zijn geen onbekenden in de Hoornse kunstwereld. Beiden hebben een grenzeloos creatieve gedachtegang. Bij de kunstwerken van Arno dringen achter de werkelijkheid de confronterende schoonheid en kwetsbaarheid zich aan de kijker op. Soms subtiel, soms ‘in your face’. Het analyseren van zijn werk laat hij echter liever over aan de kijker die zijn eigen interpretatie daarop kan loslaten. 

Nieuwe mensen

Jaap Stiemer kijkt uit naar de expositie bij Kunst in de Kas. “De sfeer daar is wat mij betreft veel interessanter dan in een galerie hangen. Je ontmoet je publiek en voor het publiek is het leuk om de kunstenaars te ontmoeten.” In zijn werken staan vaak mensen centraal, en als er mensen in het werk voorkomen gebeurt dat op een steeds realistischer manier. “Toen ik begon met schilderen waren het meer geïmproviseerde figuren. ‘Nieuwe mensen’ noemde ik dat. Van die mensen die je de hele dag in de stad tegenkomt, die je niet kent en vermoedelijk ook nooit meer ziet. Die gaf ik een gezicht. Ik schilder nu veel op basis van foto’s, maar de mensen op die foto’s geef ik wel een ‘make-over’, zodat ze niet meer herkenbaar zijn.”

Het menselijk hoofd

Jaap hoort vaak dat vooral zijn portretten herkenbaar zijn. “Het menselijke hoofd is vanaf mijn kindertijd een onderwerp geweest om te tekenen. Ik heb dat zo vaak gedaan dat het echt in mijn handen is gaan zitten. Op een bepaald moment merkte ik dat ik vrijwel alleen mannen schilderde, dus toen ben ik gaan onderzoeken op wat voor manier een vrouwengezicht van een mannengezicht afwijkt. En hoe dat werkt bij mensen uit andere culturen. Erg interessant. Ik ben de afgelopen twee jaar bezig geweest met het schilderen van familiedia’s, die jaren geleden in Hoorn op straat zijn gevonden.”

Een ‘echte Stiemer’

“Tekenen en schilderen zijn voor mij echt een manier om mijn kijk op het leven uit te drukken. Ik geloof dat mijn werk ook steeds verhalender wordt. Mijn eigen verhaal vertel ik er niet bij. Het is fijn als mensen het mooi vinden, heel fijn als mensen werk aankopen, maar ik schilder niet met dat doel. Ik denk dat je dat meteen aan mijn werk zou zien, als ik dat wel deed. Ik geloof wel dat mensen die mijn werk kopen niet bang zijn om iets spannends in huis te halen. Want er hangt wel wat, met zo’n ‘echte Stiemer’ aan de muur.”

Muziekperformances

Tijdens de expositie zijn er ook optredens. Zach Steiner, een Amerikaanse singer songwriter, verzorgt om 12.30 uur een optreden. Zijn sound is Roots American in de kern: een blend van country, folk, blues en bluegrass met een snufje gypsy swing. Paul Luiken en Timber Povee presenteren om 14.30 en 16.00 uur hun polderchansons met ‘Een man alleen’.

Kijk voor meer informatie op www.kunstindekas.nl .