Laatste expositie in Expoost: Hoorn Maritiem

Cultuur
In de tentoonstelling Hoorn Maritiem reflecteren de fotografen en fotoclubs met hun favoriete nautische beeld van de havenstad op dit rijke nautische verleden.
In de tentoonstelling Hoorn Maritiem reflecteren de fotografen en fotoclubs met hun favoriete nautische beeld van de havenstad op dit rijke nautische verleden. Foto: Bert Loggen

HOORN - Nog tot en met zondag 3 december is Expoost geopend. Dat is de laatste dag van de laatste expositie van Pop-up museum Expoost. Door het stopzetten van de gemeentelijke subsidie is het helaas niet mogelijk om Expoost te continueren. Na ruim vijf jaar valt het doek. Vijf jaar van mooie, inspirerende, verrassende exposities. In even mooie, inspirerende, verrassende locaties. Te beginnen met het voormalige Affichemuseum op het Grote Oost, daarna Roode Steen 15 en als laatste locatie de prachtige Ceciliakapel.

Expoost nodigde zes fotografen en vier fotoclubs uit om hun favoriete nautische beeld te laten zien. Het heeft een prachtige foto-expositie opgeleverd. Daarnaast wordt het indrukwekkende maritieme verleden van Hoorn onder de aandacht gebracht met scheepsmodellen, kompassen, zeilen en touwen, beeldende informatie over Kaap Hoorn en fluitschip en levensgrote replica’s van de schilderijen over de Slag op de Zuiderzee van De Verwer, Blanckerhoff en Rietschoof.

Expoost haakt met deze expositie aan bij de jubileumviering van de Slag op de Zuiderzee. Het is dit jaar precies 450 jaar geleden dat voor de kust van Hoorn de Spaanse vloot werd verslagen door de vloot van de Watergeuzen, met hulp van de Hoornse bevolking. Hierdoor brak in dit deel van Holland een periode van vrijheid en grote welvaart aan. Hoorn werd groot met de overzeese handel op Oostzee en Middellandse zee en door de Hoornse uitvinding van het fluitschip werden de Hollanders in korte tijd de vrachtvaarders van Europa.

In de tentoonstelling Hoorn Maritiem reflecteren de fotografen en fotoclubs met hun favoriete nautische beeld van de havenstad op dit rijke nautische verleden. Geniet van verstilde havengezichten, mooie fotobewerkingen, prachtige vergezichten en close-ups van water, touw en ijzer. De deelnemende fotografen zijn Hans Albers, Benno Ellerbroek, Dime Spijkerman, Hans Beckman, Jet Vos en Bert Loggen. De deelnemende fotoclubs zijn Fotovrienden West-Friesland, Fotowerkgroep Hoorn, Image en Zoemmm.

Expoost is geopend woensdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Entree is gratis. Adres: Nieuwsteeg 42 in Hoorn. Meer informatie: www.expoost.nl .