Hoe ‘geëlektrificeerd’ is de gemeente Hoorn?

Duurzaamheid
In de gemeente Hoorn heeft 2,5 procent van de huishoudens een elektrische auto.
In de gemeente Hoorn heeft 2,5 procent van de huishoudens een elektrische auto. Foto: Pixabay

HOORN - Duurzaamheidsplatform Slimster onderzocht aan de hand van drie pijlers welke Noord-Hollandse gemeente de hoogste Eco-Electric Index (EEC) scoort. De EEC is een getal dat aangeeft hoe het er in elke gemeente voorstaat met de elektrificatie. Speerpunten zijn de productie van eigen stroom, elektrisch verwarmen en elektrisch rijden. Met een EEC van 7,1 mag Blaricum zich met afstand de meest geëlektrificeerde gemeente van Noord-Holland noemen. De gemeente Hoorn scoort een 3,4 op een schaal van 1 tot 10.

Om tot de Eco-Electric Index te komen rekende Slimster uit hoeveel CO2-uitstoot een gemiddeld huishouden met de investering in zonnepanelen, een warmtepomp en een elektrische auto voorkomt. Dat maakt dat de e-auto voor 25 procent meeweegt bij het bepalen van de EEC, zonnepanelen en een warmtepomp krijgen beide een aandeel van 37,5 procent toebedeeld.

30,8 procent van de huishoudens in de gemeente Hoorn heeft zonnepanelen. Als we kijken naar de regio Westfriesland, dan scoort Drechterland hiermee het hoogst: maar liefst de helft (50,7 procent) van de huishoudens heeft zonnepanelen. In Enkhuizen ligt het percentage het laagst: 25,6 procent. Ongeveer een kwart van de huishoudens wekt eigen stroom op.

Qua warmtepompen steekt de gemeente Drechterland er bovenuit. Hier heeft 6,1 procent van de huishoudens een warmtepomp. Hoorn scoort op dit gebied lager met een percentage van 3,1 procent. 

Ten slotte de elektrische auto. In de gemeente Hoorn heeft 2,5 procent van de huishoudens een elektrische auto. In de regio Westfriesland scoort Medemblik het hoogst met 2,6 procent. In Enkhuizen heeft de e-auto met 1,9 procent nog het meest aan populariteit te winnen.

Kijk voor alle uitslagen van dit onderzoek op www.slimster.nl .