Grote schoonmaak riool in Hoornse binnenstad

Gemeentenieuws
Eens in de tien jaar laat de gemeente de rioolbuizen reinigen en inspecteren.
Eens in de tien jaar laat de gemeente de rioolbuizen reinigen en inspecteren. Foto: aangeleverd

HOORN - Eens in de tien jaar laat de gemeente de rioolbuizen reinigen en inspecteren. Vanaf 19 februari tot eind mei gebeurt dat in de binnenstad van Hoorn. Het werk wordt uitgevoerd door Michel Doorn Rioolservice.

Zij reinigen het vuilwaterstelsel. Dit is het riool waar het toilet, de douche en de keuken op zit aangesloten. Als er hierdoor wat stank ontstaat, is dit eenvoudig te verhelpen door de kranen even te laten lopen.

Informatie voor bewoners

Voordat er gewerkt wordt aan het riool, krijgen inwoners een paar dagen van te voren een flyer in de deur. Hierop staat meer informatie. In de meeste gevallen kan het verkeer overal langs. Het kan gebeuren dat een steeg tijdelijk niet (goed) begaanbaar is voor auto’s of er geldt een tijdelijk parkeerverbod. In een enkel geval worden verkeersregelaars ingezet.

Poep, plas en (wc-)papier

De meest gekke dingen worden in het riool teruggevonden. Denk aan onderbroeken, maandverband, luiers, tampons, condooms en bakstenen. Dit zijn allemaal dingen die er niet in thuishoren. Ook vet en vochtige (billen)doekjes worden gevonden. En dit zorgt vaak voor verstoppingen in de rioolbuizen en in de rioolpompen. Dit is erg duur om op te lossen. Ook zijn ze slecht voor het milieu. Spoel daarom alleen de drie P’s door: poep, plas en (wc-)papier.

Lees nu de laatste editie van de digitale krant