Oneens met WOZ-waarde? Bel de gemeente

Gemeentenieuws
De WOZ-waarde is de geschatte waarde van je woning of bedrijfspand met waardepeildatum 1 januari van het vorige jaar.
De WOZ-waarde is de geschatte waarde van je woning of bedrijfspand met waardepeildatum 1 januari van het vorige jaar. Foto: Pixabay

HOORN - De WOZ-waarde is de geschatte waarde van je woning of bedrijfspand met waardepeildatum 1 januari van het vorige jaar. De WOZ-waarde staat op de aanslag gemeentelijke belastingen en het taxatieverslag. Dit is in te zien via de belastingbalie. De WOZ-waarde wordt onder andere gebruikt voor het bepalen van de onroerendezaakbelasting (OZB).

De WOZ wordt bepaald op basis van verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt, maar ook de ligging van je woning, het bouwjaar en het type woning.  

De meeste inwoners van Hoorn hebben hun WOZ-waarde inmiddels ontvangen. Ben je het niet eens met de WOZ-waarde? Bel dan eerst met de gemeente via 0229-252200. Dan wordt geprobeerd om dat binnen twee weken te herstellen. Krijg je gelijk? Dan hoef je geen bezwaar meer in te dienen. De aanslag wordt dan vanzelf verminderd. 

Heb je contact gehad met de gemeente en is het verstandig om bezwaar te maken? Dit kan online via de belastingbalie met DigiD. Bezwaar maken bij de gemeente is gratis. Er zijn bedrijven die melden dat zij gratis bezwaar voor je kunnen maken. Dit is volgens de gemeente Hoorn niet waar. Als een bezwaarschrift wordt toegekend, heeft zo’n bedrijf recht op een wettelijke kostenvergoeding. 

Het kan voorkomen dat de WOZ-waarde niet op je aanslag staat. Dit komt dan omdat de waarde nog niet definitief is bepaald. Je ontvangt de aanslag waarschijnlijk eind mei of eind september. 

De gemiddelde WOZ waarde in de gemeente Hoorn was vorig jaar 333.000 euro, volgens www.allecijfers.nl

Lees nu de laatste editie van de digitale krant