Impuls voor creatieve jongeren in Hoorn

Gemeentenieuws
De subsidie die de gemeente Hoorn heeft ontvangen, is bedoeld om jongeren weer actief te laten participeren en cultuur te laten maken
De subsidie die de gemeente Hoorn heeft ontvangen, is bedoeld om jongeren weer actief te laten participeren en cultuur te laten maken Foto: Pixabay

HOORN - Jongeren hebben in de coronaperiode veel moeten missen, ook op cultureel vlak. Cultuur heeft een positief effect op ons welzijn. Meedoen aan theater, creatieve broedplaatsen, festivals, dans en muziek verbindt en maakt je blij. In 2022 heeft staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media de Impuls Jongerencultuur in het leven geroepen. De gemeente Hoorn heeft ook subsidie ontvangen.

De subsidie is bedoeld om jongeren weer actief te laten participeren en cultuur te laten maken. Er is nog budget voor nieuwe aanvragen.

Met de impuls wordt ondersteuning gegeven aan plekken en initiatieven voor en door jongeren om zich creatief te ontwikkelen. Tot nu toe is er al voor ruim een half miljoen aan subsidies verleend voor inspirerende projecten voor jongeren en daar is gemeente Hoorn erg blij mee. “Door als jongere mee te doen aan kunst en cultuur leer je mensen kennen, verbreed je je blik en je creativiteit. Zo veel goede redenen om hiermee aan de slag te gaan!”, aldus wethouder van cultuur Axel Boomgaars. “De regeling wordt goed gevonden en goed gebruikt. Het goede nieuws is dat er zelfs nog budget is voor nieuwe activiteiten.”

Aanvragen tussen 1 mei en 15 juni 

De subsidie is bedoeld om jongeren (weer) actief te laten participeren en cultuur te laten maken. Zo kan subsidie worden aangevraagd voor repetitieruimtes, broedplaatsen, creatieve hubs en andere plekken waar jongeren zich organiseren om nieuwe vormen van cultuur te maken. De derde aanvraagtermijn loopt van 1 mei tot 15 juni 2024 en is van toepassing op professionele organisaties zonder winstoogmerk. Jongeren zelf kunnen nog geheel 2024 subsidie aanvragen.

Voor en door jongeren

Jongerenorganisatie Join The Project is blij met de financiële steun, maar ook de formele rol die zij hebben als adviseur van het college: “Dankzij de gemeente Hoorn voelen wij ons als jongeren serieus genomen, omdat we op zo’n belangrijke positie mogen meebeslissen. We krijgen energie van de verschillende projecten en geloven erin dat er nog veel meer verbindingen te leggen zijn! We kijken uit naar nog meer betrokkenheid en een stem voor jongeren. Shout-out naar de medewerkers van de gemeente door de verbinding te zijn tussen de gemeente en jongeren!”

Kijk op www.hoorn.nl/subsidie-impuls-jongerencultuur voor meer informatie en om een aanvraag te doen.www.hoorn.nl/subsidie-impuls-jongerencultuur

Lees nu de laatste editie van de digitale krant