Lezing Oud Hoorn: ‘Het vaderlands gevoel, geschiedenis in olieverf’

Historie
C. Springer, Doelenkade in Hoorn.
C. Springer, Doelenkade in Hoorn. Foto: aangeleverd

HOORN - Vereniging Oud Hoorn verzorgt woensdag 13 maart om 20.00 uur een lezing over het vaderlandse gevoel, de geschiedenis in olieverf door Ad Geerdink. De bijeenkomst vindt plaats in het Foreestenhuis, Grote Oost 43 in Hoorn.

Gedurende een groot deel van de negentiende eeuw was Hoorn arm en in verval. Voordeel was dat de statige panden uit de glorietijd van de zeventiende eeuw niet werden afgebroken voor iets moderner, omdat domweg de middelen ontbraken. Romantische schilders als Cornelis Springer (1817-1891) grijpen dit beeld aan om een idyllisch en pittoresk plaatje te schilderen van de vervallen steden en stadjes rondom de Zuiderzee, waaronder ook Hoorn. De schilders kijken al vooruit naar de ideeën van het nationalisme. Zij verheerlijken de glorietijd van Nederland (de Gouden Eeuw) en schilderen een geïdealiseerde werkelijkheid van onder andere Hoorn. 

Ad Geerdink vertelt hoe dit alles in zijn werk is gegaan, met natuurlijk veel afbeeldingen van schilderijen van Hoorn die de lijn van Romantiek naar Nationalisme verduidelijken. Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum, weet als geen ander de geschiedenis van Hoorn duidelijk en beeldend te beschrijven.

De lezingen kunnen uitsluitend door reservering en vooruitbetaling worden bijgewoond. Reserveren via lezingen@oudhoorn.nl. De reservering wordt definitief door betaling van de entreeprijs op NL86 INGB 0002 1448 88, t.n.v. Vereniging Oud Hoorn o.v.v. Lezing. De toegangsprijs is 5 euro voor leden van Oud Hoorn en 6,50 euro voor niet-leden.