Cultuurfondsen houden 100-jarig NS-icoon op de rails

Nieuws

HOORN / MEDEMBLIK - Stoomlocomotief NS 7742 Bello is jarig. In 2014 wordt de bekende stoomlocomotief honderd jaar! De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik is bezig met de voorbereidingen van een uitgebreid jubileumfeest voor dit rijdende erfgoed van de Nederlandse Spoorwegen. Het museum wordt daarbij gesteund door de grote landelijke cultuurfondsen.



In de voorbereiding van het jubileumjaar ondergaat Bello een omvangrijke deelrestauratie in de restauratiewerkplaats van de Museumstoomtram. Dankzij diverse bijdragen van cultuurfondsen krijgt de historische locomotief groot technisch onderhoud aan de stoomketel, de lagers en de aandrijving en restaureren de conservatoren haar bovendien meer naar de oorspronkelijke uitvoering. In mei 2014 kan een herboren Bello dan aan een tweede werkzame eeuw beginnen en is ze weer vaak te zien tussen Hoorn en Medemblik!

Evenementen


Het jubileumjaar 2014 is begonnen met een zoektocht naar de Stoker voor Bello bij de basisscholen in Noord-Holland. Een echt verjaardagsfeest wordt gevierd tijdens het evenement Nederland Feliciteert Bello op Hemelvaartsdag, 29 mei. Tijdens de zomervakantie speelt Bello een hoofdrol tijdens diverse thema’s die rond het jubileum worden georganiseerd. Het jubileumjaar wordt in september met een bijzondere reünie voor Bello afgesloten.