Bewoners in Hoorn krijgen gehoor na klachten over schimmel en vocht in woning

Nieuws
Menno Jas, Lisa Klinkenberg, Kees Maas, Chris de Meij en Marieke Rijk overhandigden donderdagochtend de brief aan Cees Tip, directeur-bestuurder van Intermaris.
Menno Jas, Lisa Klinkenberg, Kees Maas, Chris de Meij en Marieke Rijk overhandigden donderdagochtend de brief aan Cees Tip, directeur-bestuurder van Intermaris. Foto: aangeleverd

HOORN - De fracties van Liberaal Hoorn, Fractie Tonnaer, DRP, ChristenUnie en PvdA-Hoorn maken zich grote zorgen over de aanhoudende problemen met schimmel in huurwoningen van Intermaris. Chris de Meij (Liberaal Hoorn), Menno Jas (DRP), Lisa Klinkenberg (PvdA-Hoorn), Marieke Rijk (Fractie Tonnaer) en Kees Maas (ChristenUnie) hebben daarom donderdagochtend 11 mei bij Intermaris een brief afgeleverd met de vraag om onmiddellijk actie te ondernemen. 

In die brief, gericht aan directeur-bestuurder Cees Tip, is onder meer te lezen: “Onze fracties willen dat al onze inwoners gezond en veilig kunnen wonen. We hebben op ons meldpunt veel meldingen ontvangen van huurders die gezondheidsklachten ondervinden als gevolg van de aanwezigheid van vocht en schimmel, waaronder ademhalingsproblemen, allergieën, hoesten en zelfs astma. Dit is wat ons betreft onacceptabel en we eisen dat er actie wordt ondernomen om deze problemen aan te pakken. Het gaat hierbij niet alleen om woningen waarvan Intermaris zelf al heeft geconstateerd dat hier vocht, tocht en schimmel aanwezig is. Als verhuurder heeft u een wettelijke verplichting om veilige en gezonde woningen te bieden aan uw huurders. Het is uw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat uw huurders ongestoord in een veilige en gezonde woning kunnen wonen. Wij vragen u daarom om onmiddellijk actie te ondernemen om de schimmelproblemen in uw huurwoningen aan te pakken. Dit betekent wat onze fracties betreft het volgende:

- De gebreken op vocht- en schimmeloverlast zo spoedig mogelijk te laten onderzoeken door een deskundige met het verzoek te adviseren over de wijze waarop die gebreken door wie binnen welke termijn kunnen worden verholpen;

- Op basis van dit onderzoek de schimmel- en vochtproblemen zo snel mogelijk op te lossen;

- Op basis van het onderzoek de woningen met ernstige schimmeloverlast te herstellen of alternatieve woonruimte aan te bieden als de klachten niet verholpen kunnen worden.

Chris de Meij: “De bewoners die klachten hebben, lijken inmiddels gehoor te krijgen. Donderdag 11 mei gaan wethouder Karin Hakhoff en iemand van Intermaris in een woning aan de Astronautenweg in Hoorn kijken. Deze bewoners hebben veel last van vocht en schimmel in de woning. Eén van die bewoners is onlangs te zien geweest in het tv-programma ‘Dit is de middag’. Dit is een van de vele voorbeelden, maar het geeft wel aan dat er echt iets gaat gebeuren nu. Er is beweging. Liberaal Hoorn heeft al vaak aandacht voor deze problemen gevraagd, dus we zijn hier heel blij mee.”

In de gemeenteraad van 16 mei dienen bovengenoemde fracties een motie in waarin zij het college vragen hier samen met Intermaris actief in op te trekken. “Deze motie hebben we ook afgestemd met Cees Tip. Als gemeenteraadsfracties vertrouwen we erop dat hij onze zorgen serieus neemt en actie onderneemt om deze problemen die onze huurders ondervinden op te lossen. Ten slotte willen wij alle bewoners bedanken voor het toesturen van de foto’s. Daardoor kan Intermaris heel snel en gericht aan de slag. Daarnaast roepen wij de bewoners ook op die schimmel en vocht in hun woningen hebben op om dinsdag 16 mei naar de raadsvergadering toe te komen om daarmee steun te geven aan de motie die wij zullen indienen.”