Partijen stellen vragen over toegankelijkheid begraafplaats Keern in Hoorn

Nieuws
Vrijwilligers in actie tijdens NLdoet op de begraafplaats aan het Keern.
Vrijwilligers in actie tijdens NLdoet op de begraafplaats aan het Keern. Foto: archief vincentdevriesfoto.nl

HOORN - Goed onderhouden begraafplaatsen die tevens goed toegankelijk zijn voor iedere bezoeker vinden ChristenUnie Hoorn, CDA Hoorn en Hoorn Lokaal heel belangrijk. “Wij zijn de vrijwilligers van Stichting Vrienden van de begraafplaats Keern in Hoorn daarom zeer erkentelijk voor het goede onderhoudswerk dat zij verrichten”, aldus Frank van Rooij (Hoorn Lokaal), Diana Dekker (CDA) en Kees Maas (ChristenUnie). “De toegankelijkheid is echter helaas niet voor iedere bezoeker goed.”

Bovengenoemde raadsleden refereren naar een artikel dat 13 mei in het NHD stond, over een bezoeker van deze monumentale begraafplaats die geconfronteerd werd met onbereikbaarheid van de graven. “Grote kiezels bedekken daar de paden, een volstrekt ongeschikte ondergrond als je minder goed ter been of afhankelijk bent van een hulpmiddel zoals wandelstok, rollator of rolstoel.” In het recente raadsvoorstel over inclusiebeleid, dat deze week werd aangenomen, staat onder andere het volgende te lezen: ‘Hoorn als een inclusievere gemeente, waar inwoners zichzelf kunnen zijn, zich geaccepteerd voelen, zich thuis voelen en meedoen. Een gemeente waarin inwoners dezelfde kansen en mogelijkheden hebben, ongeacht hun achtergrond, leeftijd, geslacht, opleidingsniveau, godsdienst, seksuele voorkeur en ongeacht of ze een ziekte of beperking hebben…’. Frank van Rooij: “Kortom, iedereen mag ten volle meedoen en moet ten volle kunnen meedoen in Hoorn. Dan geldt dit dus ook voor de openbare ruimte inclusief de begraafplaatsen in Hoorn, die worden beheerd door de gemeente Hoorn. Daarom willen wij dat de gemeente ervoor zorgt dat alle gemeentelijke begraafplaatsen voor eenieder goed toegankelijk zijn / goed toegankelijk worden.”

Bovengenoemde partijen stellen het college vragen over dit onderwerp en willen onder meer weten of het college een (aanvullend) onderzoek wil instellen naar de toegankelijkheid van deze begraafplaats.