Burgerinitiatief ingediend voor groen Julianapark in Hoorn

Nieuws
V.l.n.r.: Gonda de Vries (Bewoners Overleg Venenlaankwartier), burgemeester Nieuwenburg, Martine Klaassen Bos (initiatiefnemer) en Paul Luiken (Takken af van het Hoornse Julianapark).
V.l.n.r.: Gonda de Vries (Bewoners Overleg Venenlaankwartier), burgemeester Nieuwenburg, Martine Klaassen Bos (initiatiefnemer) en Paul Luiken (Takken af van het Hoornse Julianapark). Foto: Jan Siebring Fotografie

HOORN - Een grote groep inwoners heeft zich verzameld in drie belangengroepen: Bewoners Overleg Venenlaankwartier, Takken af van het Hoornse Julianapark en Grootouders voor het Klimaat West-Friesland. Deze drie groepen ondersteunen gezamenlijk een burgerinitiatief dat woensdag 24 mei is ingediend bij de gemeente en overhandigd aan de burgemeester. Hierin wordt van de gemeenteraad geëist dat zij de regels voor het groen in het Julianapark vastlegt, zoals aangekondigd in de Hoornse Groenvisie. 

Het is niet de eerste keer dat inwoners via de politiek het groen in het Julianapark proberen te behouden. Eerder was sprake van de aanleg van een BMX-parcours, een aanlegsteiger voor cruiseboten en extra kunstgrasvelden voor Hollandia. “Nu wil de gemeente een stuk groen van 2000 m2 asfalteren voor een nieuw skateterrein”, zegt Paul Luiken namens belangengroep ‘Takken af van het Hoornse Julianapark’. “Tel daarbij de vele evenementen als Outdoor Stereo, Hoorn zingt Hollands, Grondslag en Ironman en het is duidelijk: een groen gebied wordt uitgewoond.” Het burgerinitiatief wordt ondersteund door de petitie ‘Kies voor een groen Julianapark’: https://julianaparkgroen.petities.nl/. Deze kan nog worden ondertekend. Het burgerinitiatief verzet zich nadrukkelijk niet tegen evenementen in het park. Ook niet tegen een upgrade van het huidige skatepark. “Iedereen moet kunnen genieten van het Julianapark. Maar dan wel met respect voor álle bewoners: flora en fauna. Iedere vierkante meter die nu van het park wordt afgesnoept, komt niet meer terug.” De Facebookgroep ‘Takken af van het Hoornse Julianapark heeft inmiddels bijna 900 leden.