Kroon van blauw glazuur voor De Gruyter in Hoorn

Nieuws
Eigenaar Freek van Waveren, wethouder Axel Boomgaars en Pieter Meijers van Erfgoed gemeente Hoorn zijn content met de samenwerking die heeft geleid tot het behoud van de mooie historische winkelgevel.
Eigenaar Freek van Waveren, wethouder Axel Boomgaars en Pieter Meijers van Erfgoed gemeente Hoorn zijn content met de samenwerking die heeft geleid tot het behoud van de mooie historische winkelgevel. Foto: Marcel Rob

HOORN - De restauratie van het historische winkelpand De Gruyter in Hoorn is onlangs afgerond. Het gemeentelijk monument met de zeer bijzondere winkelpui is in oude glorie hersteld. Woensdag 17 mei heeft wethouder Erfgoed Axel Boomgaars met de ontwikkelaar Freek van Waveren, symbolisch een monumentenschildje aangebracht.

De restauratie en realisatie van drie mooie stadswoningen vormen het sluitstuk van de metamorfose die de ‘lage V&D’ de afgelopen jaren heeft ondergaan. Naast de nieuw gebouwde hofwoningen is in overleg met Team Erfgoed het monumentale hoekpand zorgvuldig gerestaureerd. De kenmerkende winkelpui van blauw geglazuurde keramiek is in oorspronkelijke staat gebracht.

Roestend ijzer en doorgaande scheurvorming, dichte panelen, gaten en grote beschadigingen waren het startpunt van de restauratie. Tegelrestaurateur HN Project uit Den Haag wist met precisiewerk ontbrekende onderdelen na te maken met gietmallen en koudglazuur. Op de verdieping werd het kleurige glas-in-lood van de kathedraalachtige hoge vensters gerestaureerd. Ook de winkelpui van het buurpand werd hersteld en beide gevels kregen hun authentieke kleurstelling weer terug.

Kruideniersimperium P. De Gruyter kende vroeger meer dan 600 vestigingen in Nederland. De gerestaureerde winkelpui in Hoorn is zeker één van de mooiste.

Axel Boomgaars geeft aan zeer verguld te zijn met het resultaat. “Dit is waarom wij als gemeente investeren in ons erfgoed. We willen historische winkelpuien herstellen, omdat deze een belangrijke bijdrage leveren aan het historisch karakter van de binnenstad. De Gruyter past niet alleen prachtig binnen een hele trits historische winkelpuien in Hoorn, het vormt ook de bekroning van een geslaagd stukje stadsvernieuwing, in dit geval een kroon van blauw glazuur.”

Wethouder Axel Boomgaars brengt het embleem aan naast de deur.