Schoonmaakactie in Hoornse Julianapark

Nieuws
Hoornse raadsleden, wethouders en leden van Cleanup Hoorn hebben zaterdag 27 mei de prullenbakken en lantaarnpalen in het Julianapark graffiti vandalisme-vrij geboend.
Hoornse raadsleden, wethouders en leden van Cleanup Hoorn hebben zaterdag 27 mei de prullenbakken en lantaarnpalen in het Julianapark graffiti vandalisme-vrij geboend. Foto: aangeleverd

HOORN - Hoornse raadsleden, wethouders en leden van Cleanup Hoorn hebben zaterdag 27 mei de prullenbakken en lantaarnpalen in het Julianapark graffiti vandalisme-vrij geboend. 

De actie werd geïnitieerd door raadsleden Jessica Visser (Hoorn Lokaal), Joyce Beuken (GroenLinks Hoorn) en Mitchel Sluis (VVD Hoorn), die onlangs vragen stelden over het beleid. De gemeente faciliteerde speciale graffiti-verwijderende schoonmaakmiddelen, sponsen, oranje hesjes en andere materialen. Prullenbakken, borden en lantaarnpalen werden ontdaan van tags. Bijna iedere Hoornse partij was vertegenwoordigd. Slijs, de horecagelegenheid in het park, opende voor de aangelegenheid eerder de deuren om de schoonmakers van koffie te voorzien. 

Visser is heel blij dat wat ze voor ogen had gelukt is. “Met de oproep in de raad wilden we laten zien dat je soms zelf de handen uit de mouwen moet steken en samen aan de slag moet gaan om verder te komen, en dat is gelukt.” Ze kijkt tevreden naar het tastbare resultaat. “Wie het park nu inloopt, zal blij verrast zijn door de schone uitstraling.” De raadsleden realiseren zich dat er een kans is dat vandalisten opnieuw hun slag slaan op de net schoongemaakte plekken. “Daarom pleit de VVD voor een harde aanpak van de daders. We zouden graag meer toezicht zien in het park, zodat er gericht gestraft kan worden”, stelt Sluis.

Beuken ziet andere oplossingen om het park schoon te houden. “Ik zou graag zien dat de gemeente kunstenaars uitnodigt om de objecten die het vaakst van graffiti voorzien worden te bewerken. Het is een ongeschreven regel in de graffiti-scene dat je niet over andermans werk heengaat. Natuurlijk zal niet iedereen zich daar aan houden, maar het is het proberen waard vind ik. Ik vind sowieso dat er meer plek zou moeten zijn voor kunstenaars in de openbare ruimte.” GroenLinks Hoorn en Hoorn Lokaal pleiten allebei voor vrijplaatsen voor graffiti-kunst.