Unieke Rüppells gier opgezet door preparateur Bart Sijm (38) uit Zwaag

Nieuws
Bart kreeg onlangs de kans op de bijzondere Rüppells gier te prepareren.
Bart kreeg onlangs de kans op de bijzondere Rüppells gier te prepareren. Foto: Anita Sijm

ZWAAG - Naast zijn werk als meubelmaker, heeft Bart Sijm (38) uit Zwaag een andere grote passie: het prepareren van dieren. Als kind al struinde hij buiten rond op zoek naar veertjes, schedeltjes en botjes. Thuis bij zijn ouders had hij zelfs een klein museum op zolder waar andere kinderen kwamen kijken naar zijn vondsten. Sinds twee jaar heeft hij zelfs zijn eigen bedrijf: BirdART. “De liefde voor vogels en de natuur loopt als een rode draad door mijn leven.”

Het opzetten van deze dieren heeft iets magisch

Zo’n vijftien jaar geleden groeide die liefde uit tot iets heel serieus, toen Bart in Vlissingen een dood ijsvogeltje op het balkon vond. “Ik wilde dat mooie diertje graag een tweede leven geven en op laten zetten door een preparateur. Dit maakte mij nóg nieuwsgieriger. Ik wilde graag weten hoe ik dat zélf kon doen. Daarom heb ik toen een driedaagse workshop gevolgd bij de Nederlandse Vereniging van Preparateurs. Alle stappen schreef ik nauwkeurig op en vervolgens ging ik thuis zelf oefenen.” 

Snelweg

Met heel veel engelengeduld, doorzettingsvermogen en passie mag Bart zich ondertussen een bekwame vogelpreparateur noemen. Twee jaar geleden heeft hij zijn passie zelfs naar een professioneel niveau getild en richtte hij zijn eigen bedrijf op: www.birdart.eu. Om aan dieren te komen, houdt hij met name op de snelweg zijn ogen goed open of hij neemt contact op met kwekers en eigenaren van vogels - bijvoorbeeld valkeniers - of handelaars die overleden dieren van dierentuinen kopen. “Alleen ‘verse’ dieren met een intacte huid zijn geschikt om op te zetten. Het is dus belangrijk dat ik er snel bij ben wanneer een vogel is overleden. Ook moet ik alle dieren die ik prepareer officieel laten registreren en voorzien van een merkteken.” 

Recht in de ogen aankijken

Naast het feit dat het prepareren van vogels voor Bart een fijne bezigheid is, geniet hij er ook van om zijn passie te delen met andere mensen. “Ik geef mijn kennis en ervaring graag door. Daarom verzorg ik ook workshops voor het opzetten van vogels.” Onlangs kreeg Bart de kans om een Rüppells gier op te zetten, de hoogst vliegende vogel ter wereld, tot wel elf kilometer hoogte. “Dat was een heel mooie klus en een langgekoesterde wens.” De enorme vogel, met een spanwijdte van ruim 2.30 meter, staat nu als een waar kunstwerk te pronken in zijn woonkamer. Er is door Bart met veel precisie en geduld aan gewerkt en dat is duidelijk te zien. De vogel ziet er levensecht uit. Bart benadrukt: “Ik ben absoluut geen verzamelaar, dus er komt een dag dat ik ook deze vogel verkoop. Ik laat anderen er ook graag van genieten. Wanneer ik zie dat de opgezette dieren bij anderen bewondering oproepen, kan ik daar zelf ook weer van genieten.” Bart heeft, zoals ‘ie zelf zegt, een ‘wisselende collectie’. Zo staan er op dit moment meerdere dieren op een kast in zijn woonkamer te drogen, waaronder een imposante Europese oehoe. “Het opzetten van die dieren heeft iets magisch”, glundert Bart. “Je kunt ze nooit van zo dichtbij bekijken als ze nog leven, zelfs niet in een dierentuin. Nu kan je ze echt in de ogen aankijken en hun anatomie tot in detail van dichtbij bestuderen. Dat vind ik echt fascinerend.”

Droom

Bart koestert nog een grote droom en dat is het opzetten van een volwassen Amerikaanse zeearend. “Binnenkort krijg ik de kans om een jonge zeearend te prepareren, maar ik hoop in de toekomst ook een volwassen exemplaar te kunnen verwelkomen. Dat zou wel een mooi hoogtepunt zijn in mijn carrière”besluit hij.

Meer weten over het werk van Bart? Kijk op www.birdart.eu .