‘Ontdek het verhaal van Hoorn’ in de Statenpoort

Nieuws
Wethouder Axel Boomgaars opende dinsdag 30 mei Hoorns nieuwste attractie.
Wethouder Axel Boomgaars opende dinsdag 30 mei Hoorns nieuwste attractie. Foto: Jan Siebring Fotografie

HOORN - Wethouder Axel Boomgaars opende dinsdag 30 mei Hoorns nieuwste attractie. De multimediashow ‘Ontdek het verhaal van Hoorn’ is vanaf 1 juni te beleven in de Statenpoort aan de Nieuwstraat: de tijdelijke museumlocatie van het Westfries Museum. De roemruchte geschiedenis van havenstad Hoorn wordt op de muren van de monumentale schepenzaal tot leven gebracht. Met de bijbehorende podwalk of wandelgids kunnen zowel bewoners als bezoekers van Hoorn vervolgens zelf de monumentale rijkdom van de stad verkennen. “Dit is hét startpunt voor de ontdekking van de stad”, aldus directeur Ad Geerdink van het Westfries Museum tijdens de feestelijke opening. “Onder de noemer ‘Museum Dicht, Stad Open’ zochten en vonden we de samenwerking met de monumentale organisaties in de stad: zo blijven we het verhaal van Hoorn en Westfriesland vertellen.” 

“Hoorns rijke verleden schittert in de vele monumentale gebouwen in de historische binnenstad en haven”, aldus Ad Geerdink. “Maar hoe ontsluit je de verhalen van een stad als Hoorn op een aansprekende manier?” Het Westfries Museum zocht hiervoor de samenwerking met de Hoornse monumentale organisaties en maakte naast de aansprekende multimediashow in de Statenpoort ook een monumentale wandelroute door de stad. Met een podwalk of wandelgids kunnen zowel inwoners als bezoekers de verhalen achter de gevels ontdekken, en meer horen over zowel de gebouwen als de mensen die er eens woonden, werkten en leefden. Presentator Edson da Graça sprak de podwalk in en is dus audiogids tijdens de wandeling.

Multimediashow

Het Westfries Museum is momenteel langere tijd gesloten vanwege een ingrijpende restauratie en verbouwing, maar vindt nieuwe manieren om het verhaal van Hoorn en Westfriesland te blijven vertellen. “Dat hebben we de politiek en de mensen in de stad beloofd”, aldus Ad Geerdink. “’Ontdek het verhaal van Hoorn’ past in deze tijd: citytripping is populair en geschiedenis staat opnieuw in de belangstelling, bij zowel bewoners als bezoekers van steden en bijzondere locaties. Dit was een nog ontbrekende schakel voor de promotie van de stad.” De rode draad in de multimediavoorstelling over Hoorn is water en dat is niet voor niets, aldus de directeur. “De stad is er immers altijd mee verbonden geweest, in goede en in slechte tijden. Eeuwenlang is er op gevist, gevaren en gevochten. Handel en scheepvaart maakten Hoorn in de zeventiende eeuw even tot een echte wereldstad. Maar de voorspoed had een rauwe rand, want velen betaalden er een hoge prijs voor. Ook al zijn het lang vervlogen tijden, de verhalen over Hoorn en het water hebben niets aan kracht verloren.”

Monumentale wandelroute

De indrukwekkende geschiedenis van Hoorn wordt door technologie op de muren van de Schepenenzaal tot leven gebracht: Studio Louter en Motoko tekenden voor de realisatie, Studio Todd van Hulzen maakte de levensgrote maquette. Acteur Gijs Scholten van Aschat deed er nog een schepje bovenop door het verhaal op zijn eigen karakteristieke wijze in te spreken. De bijbehorende podwalk werd gerealiseerd met Vizgu en NSC Cultuur. In samenwerking met de huurders en eigenaren van de monumenten werden twee wandelroutes door Hoorn samengesteld: een stadsroute van een uur en havenroute van anderhalf uur.

Opening met klap

Dinsdag 30 mei werd ‘Ontdek het verhaal van Hoorn’ feestelijk geopend. Onder toeziend oog van de makers en genodigden gaf wethouder Axel Boomgaars samen met Ad Geerdink een flinke klap op de rode knop waarna de show startte. Na afloop sprak de wethouder zijn bewondering uit voor het visuele spektakel, maar zeker ook voor het inhoudelijke verhaal. “Met deze indrukwekkende show leer je in een notendop de geschiedenis van Hoorn beter kennen, of je er nu woont of op bezoek komt. En de podwalk is een sterk voorbeeld van hoe het museum in samenwerking kan laten zien en horen hoe mooi Hoorn is. Niet alleen in de Statenpoort, maar juist ook in de stad. Hoorn is een prachtige publiekstrekker rijker.”

Vanwege het beperkt aantal plaatsen per voorstelling wordt aangeraden vooraf te reserveren via www.ontdekhetverhaalvanhoorn.nl. ‘Ontdek het verhaal van Hoorn’ werd mede mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij, gemeente Hoorn, provincie Noord-Holland, Prins Bernard Cultuurfonds en het Hendrik Muller Fonds.