Muziekvereniging St. Caecilia in Zwaag nodigt oud-muzikanten uit voor comeback

Nieuws
Mariëlle Bleeker, Inge Olijve en Dianne Beerepoot (v.l.n.r.) voor de Plataan waar St. Caecilia wekelijks op de maandagavond repeteert.
Mariëlle Bleeker, Inge Olijve en Dianne Beerepoot (v.l.n.r.) voor de Plataan waar St. Caecilia wekelijks op de maandagavond repeteert. Foto: Jan Siebring Fotografie

ZWAAG - Muziekvereniging St. Caecilia in Zwaag is op zoek naar oud-muzikanten die het muziek maken weer op willen pakken. Mensen die vroeger een instrument hebben bespeeld en vanwege verschillende redenen daarmee gestopt zijn, maar bij wie het nu tóch weer begint te kriebelen. “Ze móeten er zijn, dat kan niet anders”, zegt Dianne Beerepoot (40) van het kernteam van de muziekvereniging. “Ze zijn bij ons van harte welkom. Het mooie van muziek maken is dat je het nooit verleert. Het is net als fietsen.”

Muziek maken is net als fietsen, je verleert het nooit

Dianne speelt zelf al 27 jaar bugel bij de Zwaagse muziekvereniging. “Muziek maken en vooral het sámen muziek maken vind ik het leukste wat er is”, glundert ze. “Op dit moment hebben we rond de 25 leden, maar we hopen binnen niet al te lange tijd weer op 35 te zitten. Dat zou een mooi aantal zijn. Eigenlijk hebben we op alle linies versterking nodig. Het jongste lid is nu rond de achttien en de oudste tachtig. Die laatste is al 67 jaar lid! Jong en oud komt bij ons samen en dat maakt het extra leuk.”

Herintredersklas

Om het aantal leden te vergroten, komt St. Caecilia nu met de zogenaamde ‘herintredersklas’, speciaal voor muzikanten die een ‘comeback’ willen maken. “Na afloop van concerten kwamen regelmatig mensen naar ons toe die zeiden: ‘Ik heb ook altijd een muziekinstrument bespeeld en dat zou ik zo graag weer op willen pakken’. En zo zijn we op het idee gekomen.” Heb je ooit trompet, bugel, saxofoon, waldhoorn, euphonium, bas, slagwerk of trombone gespeeld (of een ander fanfare-instrument) en wil je dat weer oppakken, dan kun je je nu aanmelden voor de comeback-klas. “Je hoeft niet per se bij St. Caecilia gespeeld te hebben natuurlijk”, benadrukt Dianne. “Ook als je ooit van een andere vereniging lid bent geweest, ben je van harte welkom.”

Gratis lessen

Mensen die deze stap willen zetten, krijgen eerst een individuele intakeles bij muziekdocent Inge Olijve (31), die net als Dianne al jarenlang bugel speelt bij St. Caecilia. Inge legt uit: “Na de individuele les krijgt elke herintreder drie à vier groepslessen, dus je speelt zo snel mogelijk samen in een groepje. Hier zijn overigens geen kosten aan verbonden. Deze lessen worden namelijk gefinancierd vanuit de Dorpsveiling Zwaag. Na de groepslessen kun je doorgaan in het orkest en - voor wie dat wil - bieden we extra één-op-één-lessen aan. Die zijn dan wel voor rekening van de deelnemer zelf. Muziekinstrumenten zijn bij ons te leen, die hoef je dus niet aan te schaffen.”

Vertrouwd

Eén herintreder heeft zich al aangemeld en dat is de 39-jarige Mariëlle Bleeker uit Blokker. “Veertien jaar lang speelde ik bugel bij muziekvereniging Sint Pancratius in Oosterblokker, die ongeveer tien jaar geleden helaas opgeheven is”, vertelt ze. “Dat was overigens niet de reden dat ik stopte. Er kwamen gewoon andere dingen op mijn pad, zoals mijn studie. Nu, veertien jaar later, begon het tóch weer te kriebelen omdat mijn zoon trompet is gaan spelen. Hij krijgt ook les van Inge. Ik kende haar nog uit de tijd dat we samen bij Sint Pancratius speelden. Ik heb de bugel weer uit de kast gepakt en ben ook weer met lessen begonnen. Ik heb zelfs al een keertje meegespeeld in een concert van Sint Caecilia en ik moet zeggen: het voelde weer heel vertrouwd. Ook best wel spannend natuurlijk, maar ontzettend leuk om te doen.” Inge vult aan: “Wat Dianne ook al aangaf: het bespelen van een muziekinstrument verleer je niet zo gauw. Wel is het belangrijk dat je bepaalde spieren, die je bij het spelen gebruikt, weer opbouwt. Die hebben een tijdje ‘stil gelegen’.”

Gezelligheid

St. Caecilia repeteert op de maandagavond in cultureel centrum de Plataan aan de Pastoor Nuijenstraat 1 in Zwaag, van 20.00 tot 22.00 uur. Dianne: “Het is altijd weer leuk en uitdagend om samen naar een concert toe te werken. Ook wanneer je nog niet zo lang speelt, kan je bij ons al snel meedoen met een concert, op je eigen niveau. De afgelopen paar jaar hebben we steeds twee grote concerten per jaar gegeven, maar dat willen vanaf dit seizoen vaker gaan doen. Vier of vijf concerten per jaar zou heel mooi zijn. Filmmuziek, Italiaanse en Spaanse muziek, klassieke muziek, maar ook de herkenbare melodieën van de Efteling: we hebben een gevarieerd repertoire. Daarin proberen we ook steeds weer een nieuwe uitdaging te vinden.” Muziek verbindt, dat is ook bij St. Caecilia het geval. Het sociale aspect en de gezelligheid staan bij de vereniging hoog in het vaandel. “Elke eerste maandagavond van de maand gaan we gezellig borrelen ‘aan de overkant’, bij de Witte Valk”, vertelt Dianne. “Verder hebben we regelmatig jubilarissenfeesten of er wordt een barbecue georganiseerd. Het draait bij ons dus niet alleen om de muziek.”

Jubileum

Het eerstvolgende concert van St. Caecilia is 21 januari in de Oosterkerk in Hoorn in samenwerking met Dansschool Moves. “Zoiets hebben we nog niet eerder gedaan, maar het wordt vast heel bijzonder. En volgend jaar bestaan we ook nog eens 110 jaar en daar besteden we zeker aandacht aan. We gaan er iets moois van maken.”

Interesse?

Begin oktober gaat de comeback-klas van start. Wil jij je oude hobby ook weer oppakken en lijkt het je leuk om (weer) in een orkest te spelen? Meld je dan vóór 29 september aan via e-mail: trompettissima@gmail.com . Kijk voor meer informatie op de website: www.stcaecilia.com . Volg St. Caecilia ook op Facebook en Instagram.