‘Met VR-game ReAction gesprek met jongeren aangaan’

Nieuws
Testsessie op een vmbo in Zaanstad.
Testsessie op een vmbo in Zaanstad. Foto: Susan Rozemeijer

HOORN - De Week van de Veiligheid is van 9 tot en met 15 oktober. Ook binnen Hoorn zijn er soms spanningen voelbaar binnen de samenleving. Organisaties delen deze zorgen en zetten zich ervoor in om dit te laten afnemen. Niet alleen de gemeente, politie en handhaving, maar ook welzijnswerk, jongerenwerk en scholen. “We zijn allemaal verantwoordelijk om hier iets aan te doen, ook burgers, door hoe we met elkaar omgaan”, stellen Guus Montenegro, coördinator bij welzijnsorganisatie Stichting Netwerk en Susan Rozemeijer, projectleider ReAction van MEE & de Wering. Ze bundelen hun krachten en zetten in op preventie met de VR-game ReAction.

Hoorn telt elf scholen in het Voortgezet Onderwijs, vertelt Montenegro. “Onze jongerenwerkers zijn bij tien scholen actief.” De jongerenwerkers lopen rond in de pauzes, maar voetballen ook met leerlingen. “In feite kun je zeggen dat ze op een laagdrempelige manier een signalerende en ondersteunende functie hebben op scholen. Denk aan het betrekken van jongeren bij het opzetten van activiteiten, het bieden van hulp en ondersteuning op allerlei gebieden, van pesten en niet weten wat ze willen met hun leven tot huiswerkbegeleiding en hulp bij het schrijven van sollicitatiebrieven. In samenwerking met school staat de jongerenwerker de jongere bij in zijn of haar hulpvraag. Elke jongere verdient een positieve toekomst.”

Welzijnsorganisatie MEE & de Wering uit Alkmaar heeft de VR-game ReAction ontwikkeld en stelt de game als bedienmodel beschikbaar voor gemeenten, welzijnsorganisaties en scholen in Nederland. Gemeente Hoorn heeft samen met een tiental andere gemeenten en welzijnsorganisaties financieel bijgedragen aan de ontwikkeling ervan. ReAction is een Virtual Reality game. Projectleider bij MEE & de Wering Susan Rozemeijer: “Jongerenwerk Den Helder heeft de game ontwikkeld in samenwerking met testgemeenten Den Helder/Texel, Zaanstad en Rotterdam. Ruim tachtig jongeren uit die gemeenten hebben de game uitgebreid getest en feedback gegeven tot de game goed aansloot op de belevingswereld van jongeren. Bewegingen en stemmen zijn opgenomen, maar ook de verhaallijn is gebaseerd op echte gebeurtenissen.” Ze vervolgt: “Een conflict ontstaat vaak online en escaleert fysiek. Met ReAction leren jongeren bewuste keuzes te maken. Met VR, dat alle jongeren al leuk vinden om te doen, is dit goed te trainen. ReAction is in feite een instrument om het gesprek met jongeren aan te gaan over het dragen en gebruiken van messen, sexting, het wel of niet doorsturen van foto’s en zelf keuzes maken zonder opruiing van andere jongeren. Laten ze situaties escaleren of de-escaleren ze juist?” Getrainde jongerenwerkers geven de gastlessen op scholen, zoals Stichting Netwerk gaat doen binnen gemeente Hoorn. 

Interesse in ReAction? Basisscholen (groep 8) en brugklassen VO, mbo en praktijkonderwijs kunnen zich aanmelden bij Coördinator Jongerenwerk Guus Montenegro via g.montenegro@netwerkhoorn.nl . Meer informatie: ReAction – Het stoppen van steekgeweld onder jongeren – MEE & de Wering (meewering.nl) .