Kort nieuws

Nieuws

Sint in De Beurs

BLOKKER - Sinterklaas en zijn pieten komen zaterdag 24 november naar winkelcentrum De Beurs aan de Westerblokker in Blokker. Ze bezoeken diverse ondernemers en natuurlijk neemt hij strooigoed mee voor de kinderen. Het bezoek begint om 14.00 uur. Sinterklaas nodigt iedereen uit om dit feest mee te vieren.

Sint in Oudendijk

OUDENDIJK - Sinterklaas zet zondag 25 november om 15.00 uur samen met zijn pietenvrienden, waaronder Pietje Pletmeniet, Pietje Nooitgenoeg en Pietje Durfniet, voet aan wal bij eetcafé Les Deux Ponts aan de Slimdijk in Oudendijk. Nadat burgemeester Jan Salm de Sint heeft verwelkomd, mogen kinderen een kijkje nemen op de stoomboot. Binnen in het café mogen kinderen bij Sinterklaas op schoot zitten en delen de pieten veel lekkers uit. Voorafgaand aan de intocht kunnen alle kinderen op zaterdag 24 november tussen 16.30 en 18.30 uur in het eetcafé hun schoentje bij de haard zetten. Sinterklaas ontvangt graag briefjes met een verhaaltje over de kinderen, voorzien van naam, leeftijd, school, hun juf of meester, sport, hobby of iets anders leuks. Deze briefjes mogen in de schoenen worden gestopt. Sinterklaas heeft gezegd dat alle kinderen welkom zijn!

Herberg Hoorn
HOORN - De voorbereidingen voor de vierde editie van Herberg Hoorn zijn in volle gang. Van 15 tot en met 26 december laat Herberg Hoorn de stad opnieuw bruisen met tal van activiteiten die samen bijdragen aan een gevoel van verbondenheid, het delen van talent en laten zien wat Hoorn in huis heeft. En dit alles in het thema ‘Stad van Ontmoeting’. Om Herberg Hoorn ook dit jaar tot een prachtige beleving te maken, is stichting Herberg Hoorn op zoek naar individuen, clubjes, verenigingen, orkesten en koren die willen aanhaken. Wie muziek maakt, goed is in verhalen vertellen, theater maakt of een ander verrassend idee heeft, kan zich aanmelden via aanmelden.herberg@gmail.com. Daarnaast zijn ook vrijwilligers welkom. Interesse? Stuur een berichtje naar bovengenoemd mailadres. Bekijk het voorlopige programma op www.herberghoorn.nl.
Ondermijning

ZWAAG - De gemeente Hoorn houdt woensdag 28 november - in samenwerking met de politie en het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing (RPC) - een themabijeenkomst in De Witte Valk, Dorpsstraat 175 in Zwaag. Aanvang 18.15 uur (met een broodje). De avond staat in het teken van de gevolgen van georganiseerde criminaliteit en ondermijning voor ondernemers. Praat mee over de noodzaak en mogelijkheden om als MBK-ondernemer weerbaarder te zijn en deel ervaringen. Criminele netwerken infiltreren in de bovenwereld door intimidatie, bedreiging, omkoping en chantage. Vaak is dit niet altijd zichtbaar, maar de gevolgen voor ondernemers zijn dat wel. Ondermijnende criminaliteit benadeelt eerlijke ondernemers in het midden- en kleinbedrijf en verstoort de gelijke kansen in het bedrijfsleven. Ondernemers in de gemeente Hoorn zijn woensdag 28 november van harte welkom tijdens de gratis themabijeenkomst om ervaringen uit te wisselen. Daarnaast worden de laatste trends en ontwikkelingen besproken en is er aandacht voor de aanpak van georganiseerde ondermijnende criminaliteit. De gemeente en de politie geven informatie en worden tijdens de bijeenkomst ondersteund door de HOC, OSH en Parkmanagement Hoorn. Aanmelden kan via info@parkmanagementhoorn.nl.

Sinterklaas-knutselmiddag

BOVENKARSPEL - In Sociaal Cultureel Centrum ’t Stadsplein aan de Hoofdstraat 17 in Bovenkarspel vindt woensdag 28 november een Alleskidz Sinterklaas-knutselmiddag plaats. Zin om te knutselen, tekenen, plakken en bakken? Kinderen tussen de zes en twaalf jaar zijn van 14.00 tot 15.30 uur van harte welkom. Meer informatie en aanmelden: www.tstadsplein.nl. Aansluitend vertoont Het Postkantoor de Sinterklaasfilm 'Sinterklaas en het Gouden Hoefijzer'. Reserveren via www.hetpostkantoor.info/film .

Heerlijk avondje

BOVENKARSPEL - In Kookstudio 't Stadsplein aan de Hoofdstraat 17 in Bovenkarspel vindt zondag 25 november van 14.00 tot 17.30 uur een Sinterklaas Banket Kookworkshop voor volwassenen plaats. Deelnemers maken zelf een klassiek banket. Aanmelden kan via www.tstadsplein.nl.
Finale driebanden jeugd

HOORN - In biljartcentrum Horna aan het Achterom 53 in Hoorn wordt zaterdag 24 en zondag 25 november de nationale finale driebanden klein voor de jeugd verspeeld. Onder de deelnemers zijn maar liefst drie spelers van de organiserende biljartvereniging uit Hoorn. Nick Dudink uit Blokker en Piet Kok uit Lutjebroek zijn ingedeeld in poule A en Leon Dudink uit Blokker in poule B. Beide dagen beginnen de eerste wedstrijden om 10.30 uur en zondag zijn om 15.00 uur de finalepartijen. De wedstrijdleiding is in handen van Anjo Nat.
Ruzie
HOORN - In wijkcentrum De Zaagtand, Sint Eloystraat 106 in Hoorn, vindt donderdag 29 november van 9.30 tot 11.30 uur de gratis workshop ‘Omgaan met ruzie tussen kinderen’ plaats. Doelgroep van de workshop zijn ouders/opvoeders met kinderen in de leeftijd tot twaalf jaar. De rol van ouders/opvoeders bij ruzie tussen kinderen staat centraal in deze bijeenkomst. Ouders/opvoeders ontvangen tips die kunnen helpen kinderen te leren problemen op te lossen en goed met anderen om te gaan. Aanmelden kan via www.ggdhn.nl/cursussen. Meer informatie: cursusbureau@ggdhn.nl of 088-0100557.
Zingen op verzoek

BOVENKARSPEL - De Vrije Baptisten Gemeente en het Leger des Heils nodigen belangstellenden uit om zondag 25 november mee te komen zingen. Luister en zing mee met de liederen van Johannes de Heer en vele andere bekende liederen. Er is ook ruimte voor liederen op verzoek. De begeleiding is met accordeon en gitaar. Locatie is het gebouw van het Leger des Heils aan de Murillostraat 22 in Bovenkarspel. Aanvang 19.00 uur. Meer informatie: 0228-513136.
Voorlichtingsavond MS

HOORN - Het MS Centrum van het Westfriesgasthuis verzorgt maandag 3 december - in samenwerking met de MS Vereniging Nederland (MSVN) - een voorlichtingsavond over multiple sclerose (MS). De avond is bedoeld voor MS-patiënten, hun naasten en geïnteresseerden. Diverse sprekers komen aan het woord. Neuroloog Hans Schrijver deelt de nieuwste inzichten in MS. Zijn collega-neuroloog Judith Eikelenboom spreekt over het belang van gezonde voeding. Vervolgens vertelt Franka de Groot, logopediste van het revalidatieteam uit het Westfriesgasthuis, over wat logopedie voor patiënten kan betekenen. Tot slot bespreekt MS-verpleegkundige Barbara van Someren het laatste nieuws over MS en is er ruimte voor vragen. De voorlichtingsavond vindt plaats in het personeelsrestaurant van het ziekenhuis, Maelsonstraat 3 in Hoorn. Aanvang 19.00 uur. Aanmelden kan tot uiterlijk 28 november via patientenservicepunt@westfriesgasthuis.nl of 0229-257613.
Winterwollenwantenweer

GROSTHUIZEN - Het toneelstuk 'Sinterklaas... en het winterwollenwantenweer' door Rutger Lommerse is 24 en 25 november, 1 en 2 december om 16.00 uur te zien in brasserie de Grost, Grosthuizen 80 in Grosthuizen. Reserveren kan via reserverenelena@gmail.com o.v.v. van de datum en het aantal personen.
Dansonderneming

HOORN - De Dansonderneming presenteert zaterdag 24 november en zondag 25 november in zijn (huis)theater Het Pakhuis, Onder de Boompjes 21 in Hoorn, een dansprogramma. De Dansonderneming is een semi-professioneel gezelschap voor hedendaagse dans onder artistieke leiding van choreograaf Nanska van de Laar. De Dansonderneming telt negen dansers die in wisselende samenstelling deelnemen aan producties en voorstellingen. Aanvang zaterdag om 20.30 uur, zondag om 15.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.pakhuishoorn.nl. Meer informatie: www.dansonderneming.nl.
Beter milieu

HOORN - Babette Porcelijn schreef de zeer inspirerende bestseller 'De Verborgen Impact', waarin ze inzicht geeft in onze impact op de planeet. Wanneer draag je echt bij aan een beter milieu? Wat is je persoonlijke impact op het milieu nu? Zondag 25 november om 14.00 uur is Babette in Cinema Oostereiland, Krententuin 25 in Hoorn, om toelichting te geven op haar boek. Kaartverkoop gaat via www.cinemaoostereiland.nl. Telefonisch reserveren is dagelijks mogelijk tussen 10.00 en 12.00 uur: 0229-232296. Meer informatie: www.cinemaoostereiland.nl en www.babetteprocelijn.com.
Jeugdfonds Sport

REGIO - Het is belangrijk dat kinderen en jongeren kunnen sporten. Niet alleen omdat het leuk is, maar omdat het belangrijk is voor de persoonlijke ontwikkeling van kinderen. Ze leren samenwerken, merken waar ze goed in zijn waardoor het zelfvertrouwen groter wordt en het concentratievermogen wordt beter. Een kind dat lekker in z’n vel zit, presteert beter thuis, op school en op straat. Het Jeugdfonds Sport wil dat alle kinderen en jongeren tussen de nul en achttien jaar mee kunnen doen. Ook als er thuis weinig geld is. Het Jeugdfonds Sport maakt het mogelijk dat kinderen en jongeren uit gezinnen met weinig geld, toch lid kunnen worden van een sportclub. Voor die kinderen betalen ze de contributie / het lesgeld en in bepaalde gevallen de benodigde attributen. Meer weten over de werkwijze van het Jeugdfonds Sport of het doen van een aanvraag in de gemeente? Ga naar www.jeugdfondssportencultuur.nl/noordholland of neem contact op met de intermediair Marco de Vent van Team Sportservice West-Friesland: 0229-287700, mdevent@teamsportservice.nl.
VoorleesKracht

REGIO - De Westfriese Bibliotheken zijn op zoek naar mensen met (beginnende) dementie in de gemeente Medemblik, die het fijn vinden om wekelijks voorgelezen te worden en samen te praten over verhalen. Een vrijwillige voorlezer leest bij mensen thuis voor, in de eigen vertrouwde omgeving. Voor de mantelzorger is het ook fijn: even een uurtje ontlast van de zorg. Interesse? Neem contact op met de klantenservice van de Westfriese Bibliotheken via 0228-743943 of mail naar klantenservice@westfriesebibliotheken.nl.
Bamestra Nova

ZWAAG - Het Noord-Hollandse zangensemble Bamestra Nova (onder leiding van Jean-Luc Vriend uit Zwaag) verzorgt in de maand december drie kerstconcerten. Een van die drie concerten is in de hervormde kerk aan de Kerkelaan 8 in Zwaag op zondag 9 december om 15.00 uur. Niet alleen wordt het kerstoratorium van Camille Saint-Saens uitgevoerd, er komt ook een keur van herkenbare kerstliederen voorbij. Van lang tot kort geleden, van klassiek tot jazz. Kaarten reserveren kan via kaarten@bamestranova.nl. Een entreekaartje kopen bij ingang van de kerk kan ook.
Zingenderwijs

OOSTERBLOKKER - Zangkoor Zingenderwijs geeft zondag 16 december om 14.00 uur een kerstconcert in cultureel centrum Pancratius, Oosterblokker 98 in Oosterblokker. De toegang is gratis.
Kerst met Leger des Heils

REGIO - Het Leger des Heils organiseert in december meerdere activiteiten. Zo is het Leger des Heils aanwezig met de welbekende kerstpot op verschillende locaties in Hoorn, Enkhuizen en Bovenkarspel. Ook zijn ze zaterdag 15 december present op de lichtjesavond in Enkhuizen met muziek en warme chocolademelk. Zondag 16 december vindt om 10.00 uur het familiekerstfeest plaats in het korpsgebouw aan de Murillostraat 22 in Bovenkarspel. De kledingwinkels van het Leger des Heils houden kerstverkoop. Verder is iedereen welkom tijdens de kerstnachtdienst op maandag 24 december om 22.00 uur en de kerstwijdingsdienst op dinsdag 25 december om 11.30 uur. Tijdens deze dienst genieten bezoekers samen van een brunch. Als klap op de vuurpijl verkoopt het Leger des Heils dit jaar ook weer oliebollen. Vrijdag 28, zaterdag 29 en maandag 31 december kan iedereen verse oliebollen halen. Deze worden gebakken voor de Welkoop, Industrieweg 15g in Grootebroek. Meer weten? Kijk op www.legerdesheils.nl/korpsbovenkarspel of bel 0228-513136.
Conversatielessen
OPPERDOES - Op basisschool De Wegwijzer in Opperdoes start in januari 2019 een conversatielessen voor anderstaligen. Deze lessen zijn bedoeld voor mensen die beter Nederlands willen spreken, aangevuld met eenvoudige lees- en schrijfoefeningen. De lessen zijn één keer per week en duren anderhalf uur. De definitieve keuze van de lesdag is afhankelijk van de beschikbaarheid van zowel deelnemers als docent. Aanmelden kan door te bellen naar Taalhuis Westfriesland: 0229-745067. Mailen mag ook: info@taalhuiswf.nl.