Vragen over aanleg glasvezelnetwerk in Hoorn

Nieuws
Afbeelding
Foto: Pixabay

HOORN - Renzo van Houten (Fractie Tonnaer) en Arnica Gortzak (PvdA Hoorn) stellen het college vragen over de aanleg van het glasvezelnetwerk in de gemeente Hoorn. 

Na de zomervakantie zijn Open Dutch Fiber (T-Mobile) en KPN begonnen met het aanleggen van dit netwerk. De gemeente heeft een faciliterende rol. Renzo: “In de afgelopen maanden hebben zich een aantal problemen voorgedaan. Zo moest de brandweer diverse keren uitrukken vanwege stukgeraakte gasleidingen en zijn er diverse stroomstoringen geweest bij lantaarnpalen waar Liander voor moest komen opdraven. Ook moest de herbestrating op sommige delen opnieuw worden gedaan. Sinds Open Dutch Fiber en KPN niet samen willen werken, moeten alle straten twee keer worden opengebroken. Daarnaast bereiken ons signalen dat de harde werkers van Open Dutch Fiber vaak lange dagen maken van 7.00 uur in de ochtend tot 19.00 uur in de avond werken. Dit is exclusief de reistijd. Met deze constateringen stellen wij het college vragen.”

Fractie Tonnaer en PvdA willen weten hoeveel kabelkasten er nog gerealiseerd moeten worden, aangezien er twee keer glasvezelkabel wordt aangelegd. “In het verleden zijn er diverse problemen geweest, zoals het meermaals raken van kabels in de grond. Verhaalt de gemeente deze kosten en andere onvoorziene kosten volledig bij ODF en KPN? Kan de gemeente erop toezien dat de arbeidsomstandigheden van de medewerkers van ODF en KPN die vele uren maken wetmatig goed verloopt, zoals voldoende rustpauzes en het voorkomen van uitbuiting?”