Soroptimisten Hoorn in actie voor geweld tegen vrouwen

Nieuws
Soroptimistenclub Hoorn e.o. vroeg 25 november met een stand tegenover het station Hoorn aandacht voor het thema 'Veilig, overal en altijd'.
Soroptimistenclub Hoorn e.o. vroeg 25 november met een stand tegenover het station Hoorn aandacht voor het thema 'Veilig, overal en altijd'. Foto: aangeleverd

HOORN - De wereldwijde campagne ‘Orange the World’ is 25 november weer van start gegaan. Doel van deze jaarlijkse actie is om aandacht te vragen voor het stoppen van geweld tegen vrouwen, met dit jaar als thema in Nederland ‘Veilig, overal en altijd’. De Soroptimistenclub Hoorn e.o. is al vele jaren promotor van de actie in Westfriesland en vroeg 25 november met een stand tegenover het station Hoorn aandacht voor dit thema. 

Daarnaast zijn weer verschillende gebouwen in West Friesland van 25 november tot 10 december oranje verlicht, zoals de Oosterpoort in Hoorn en theater het Postkantoor in Bovenkarspel.

Het weer hielp 25 november niet mee, maar toch kwamen weer veel Soroptimisten in actie om het gesprek aan te gaan met voorbijgangers en daarmee de bewustwording te vergroten over het thema geweld tegen vrouwen. Tegelijk werden honderden tulpenbollen geplant, gratis beschikbaar gesteld door een bollenkweker uit Westfriesland, in het Orange the World-perk in het Noorderplantsoen. In het voorjaar van 2024 is het resultaat daarvan te zien in de vorm van een mooie oranje cirkel. Daarmee blijven de Soroptimisten het thema onder de aandacht brengen.

Daarnaast werd zaterdag door voorbijgangers enthousiast gedoneerd aan het Orange Trust Fund, waarmee initiatieven worden gefinancierd om een einde te maken aan geweld tegen vrouwen. Als dank ontvingen zij een zakje tulpenbollen.

Eén op de drie vrouwen maakt geweld mee in haar leven. Dat geweld vindt niet alleen achter de voordeur of op straat plaats, maar overal in de samenleving. Iedereen kan medestander zijn, door te helpen en niet weg te kijken als er iets gebeurt, bijvoorbeeld tussen collega’s op het werk, in de metro, op de sportclub of waar dan ook. Daarom is bewustwording over dit thema steeds weer van groot belang. Iedereen kan medestander worden door de medestander pledge te tekenen via www.orangetheworld.nl/de-medestander-pledge/. Meer informatie over de campagne is te vinden op www.orangetheworld.nl .

Soroptimistenclub Hoorn e.o. is onderdeel van het internationale Soroptimisten netwerk, met 72.000 leden in 120 landen. Zij zetten zich in om de rechten, de positie en het leven van meisjes en vrouwen wereldwijd te verbeteren.