Amnesty International-werkgroep Hoorn organiseert actie Write for Rights in de bieb

Nieuws
Leerlingen van het Werenfridus krijgen uitleg over de schrijfactie van Amnesty.
Leerlingen van het Werenfridus krijgen uitleg over de schrijfactie van Amnesty. Foto: Jan Siebring Fotografie

HOORN - Tijdens Write for Rights, de actie van Amnesty International die elk jaar rond 10 december plaatsvindt, schrijven mensen brieven naar de autoriteiten van verschillende landen om hen onder druk te zetten de mensenrechten van bepaalde mensen te verbeteren. Mensen kunnen dit samen doen, maar ook thuis of online. Inwoners van de gemeente Hoorn die mee willen schrijven, kunnen zaterdag 9 december terecht in één van de drie bibliotheken.

Op 10 december is het Internationale Dag van de Rechten van de Mens. Op en rond die dag schrijven mensen wereldwijd miljoenen brieven tegen onrecht. Voor mensen die onterecht vastzitten, of bedreigd en gemarteld worden omdat ze opkomen voor hun rechten.

Werenfridus

Op het Werenfridus in Hoorn werd afgelopen dinsdag volop geschreven. Er was een zeer grote opkomst, mede door het enthousiasme van een groep leerlingen uit 4 (t)vwo die samen met de Amnesty International-werkgroep Hoorn deze activiteit op school hebben opgezet. Eén van die leerlingen is Luna Spoelstra (15). “Toen we een mail kregen met de vraag of we wilden helpen, vond ik dat wel een goed idee. Amnesty is een goed doel waar ik me wel voor in wil zetten. Bovendien is het een kleine moeite om een brief te schrijven. Maar het heeft wél een groot effect.” 

Vol enthousiasme

Barbara Aalpol, gastdocent bij de Amnesty-werkgroep Hoorn, was dinsdag ook van de partij. “Ik heb net twee groepen uitleg gegeven over waarom we deze actie houden en wat precies de bedoeling is. Verder heb ik een aantal leerlingen geholpen bij het schrijven zelf. Ik vond het vooral mooi om te zien dat alle leerlingen vol enthousiasme aan de slag gingen en zelf ook gingen nadenken: hoe kan ik deze mensen steunen?” Op dit moment geeft de werkgroep in Hoorn gastlessen op het Werenfridus, Horizon College en Vonk (Clusius) en op een enkele basisschool. “We willen heel graag nóg meer scholen bezoeken, maar daar hebben we helaas niet voldoende gastdocenten voor. Die zijn dus heel erg welkom!”

Michelle Kaman (19), leerling uit 6 vwo: “Ik doe elk jaar hier op school mee met de schrijfactie”, vertelt ze. “Ik vind dat iedereen over de hele wereld gelijke rechten moet hebben.” Michelle heeft besloten om te schrijven voor Justyna Wydrzynska uit Polen. De zeer strenge Poolse abortuswetten dwingen veel vrouwen tot een illegale, onveilige abortus. In 2020 hielp Justyna ‘Ania’, die een gewelddadige partner had. Ze was wanhopig en wilde haar zwangerschap niet voortzetten. Justyna stuurde de vrouw haar eigen abortuspillen toe. Ania’s partner onderschepte de pillen en bracht haar daarna voor verhoor naar de politie. Justyna werd tot acht maanden taakstraf veroordeeld. De procureur-generaal moet alle maatregelen nemen om Justyna’s onterechte veroordeling te vernietigen. Michelle: “Dat is toch verschrikkelijk? Stel dat je wordt verkracht? Dan moet het toch mogelijk zijn om abortus te plegen? Mijn profielwerkstuk gaat ook over dit onderwerp, dus ik weet er wel een en ander vanaf.”

Succes

Dit jaar komt Amnesty International onder andere in actie voor Chaima Issa uit Tunesië, die kritiek had op de president van het land en daarvoor tientallen jaren gevangenisstraf riskeert. Ook voert Amnesty International actie voor Uncle Pabai en Uncle Paul, twee gemeenschapsleiders uit de Torres Strait-eilanden in Australië. Zij zetten zich in tegen de effecten van klimaatverandering op hun gemeenschap en cultuur. “De schrijfactie levert elk jaar succes op. Activisten komen vrij, discriminatie stopt, daders worden berecht. Het heeft dus écht wel zin wat we doen”, benadrukt Frieda de Haas van de werkgroep in Hoorn. Zo voerde Amnesty eerder actie voor Bernardo Caal Xol uit Guatemala. Hij was tot meer dan zeven jaar gevangenis veroordeeld omdat hij zich inzette voor de bescherming van de heilige rivier van de Q’eqchi’ Maya’s. De rivier liep gevaar door de bouw van waterkrachtcentrales. In maart 2022 werd hij vervroegd vrijgelaten. Frieda: “En ook nu verwachten we weer dat de actie tot succes leidt. Vandaag schrijven leerlingen op het Werenfridus samen wel een paar honderd brieven. We doen deze actie al acht jaar op deze school, dus het is inmiddels een traditie. Ook heel fijn dat de docenten in hun lessen al aandacht besteden aan Amnesty, waardoor de leerlingen al een beetje op de hoogte zijn van wat wij doen.”

Schrijven in de bieb op 9 december

De Amnesty International-werkgroep in Hoorn organiseert zaterdag 9 december de schrijfactie in de drie bibliotheken van Hoorn aan de Wisselstraat, in de Huesmolen en op het Betje Wolffplein. Iedereen is daar tussen 11.00 en 16.00 uur van harte welkom om een brief of kaart schrijven voor tien verschillenden mensen. Je kunt ook online brieven schrijven.

Doe ook mee met de grootste briefschrijfactie van Nederland! Kijk voor meer informatie op www.amnesty.nl/write-for-rights