CDA Hoorn stelt collegevragen over uitstel spoedplein Dijklander Ziekenhuis

Nieuws
Afbeelding
Foto: vincentdevriesfoto.nl

HOORN - De plannen voor het spoedplein bij het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn zijn vertraagd. Oorzaken zijn de oplopende bouwkosten, de stijgende grondhuur en de eisen van het Integraal Zorgakkoord. Deze centrale plek, bedoeld om verschillende zorgpartijen samen te brengen, wordt naar verwachting pas in 2025 gerealiseerd. Diana Dekker van CDA Hoorn stelt het college vragen over deze uitstel.

Het concept van een spoedplein draait om de centralisatie van diverse zorgverstrekkers op één locatie, waardoor zorg op maat geboden kan worden. Dit omvat niet alleen de huisartsenpost en spoedeisende hulp, maar ook ambulancezorg, thuiszorg, GGZ en het sociaal domein. Het spoedplein moet verrijzen rondom de huidige Spoedeisende Hulp in Hoorn. De wens voor dit spoedplein bestaat al geruime tijd bij het Dijklander Ziekenhuis. Acute zorg zou met een spoedplein efficiënter georganiseerd kunnen worden. Het zorgt voor minder onnodige zorgaanvragen en doorverwijzingen. Bovendien beoogt het spoedplein de administratieve lasten te verminderen. 

Vanwege de substantiële stijging van bouwkosten en grondhuur, heeft het Dijklander Ziekenhuis de bouw nu moeten uitstellen. Daarnaast moeten de ontwikkelde bouwplannen getoetst worden aan de principes van het Integraal Zorgakkoord. Er wordt momenteel gekeken naar aanpassingen in de plannen. De verwachting is nu dat de bouw pas in 2025 van start gaat.

Rol van de gemeente

CDA Hoorn wil van het college weten wat de rol van de gemeente is bij de ontwikkeling, en tevens het uitstel, van het spoedplein bij het Dijklander Ziekenhuis. “Hoe verhoudt de ontwikkeling van het spoedplein zich tot de ontwikkeling van Stationsgebied-Noord in de Poort van Hoorn? Is het college bereid om in gesprek te gaan met Dijklander Ziekenhuis, Huisartsenpost West-Friesland, patiëntenorganisaties en zorgverzekeraar over het uitstel van het spoedplein?”