Nationale Dag van de Vrijwilliger in Van der Valk Hoorn

Nieuws
V.l.n.r.: vrijwilliger Silvia de Graaf, coördinator Marjan Steltman, de heer van Langen, coördinator Ilse Kok en Colinda Smal.
V.l.n.r.: vrijwilliger Silvia de Graaf, coördinator Marjan Steltman, de heer van Langen, coördinator Ilse Kok en Colinda Smal. Foto: aangeleverd

HOORN - Het was 7 december de Nationale Dag van de Vrijwilliger. “Een uitgelezen dag om onze vrijwilligers te eren en in het zonnetje te zetten”, vindt vrijwilligerscoördinator van MEE & de Wering Lotte de Kroon. Vrijwilligers kwamen samen bij Hotel van der Valk in Hoorn. “Iedereen was blij. Het was echt een succes en voor herhaling vatbaar”, laat mede-coördinator Ilse Kok weten.

Vrijwilligerswerk is niet alleen fijn voor de ander, maar ook voor jezelf

MEE & de Wering heeft 550 vrijwilligers waarvan 350 in Westfriesland, die uitermate goed werk doen voor hun medemens. Ilse: “Vrijwilligerswerk is niet alleen fijn voor de ander, maar ook voor jezelf. Het geeft zingeving, een goed gevoel, sociaal contact, je staat in de maatschappij en ontwikkelt jezelf.”

‘Sociale contacten opdoen’ en ‘blijven autorijden’ waren redenen voor de heer van Langen (92) om zich in 1990 aan te melden als chauffeur. Hij rijdt op maandagochtend en woensdagmiddag met zijn eigen auto ritjes voor ouderen. “Mensen hoeven niet bang te zijn dat ik ze te laat ophaal. Ik ben altijd op tijd.” Zo rijdt Van Langen al drieëntwintig jaar mensen naar de fysiotherapeut, de kapper, het winkelcentrum, tandarts en het ziekenhuis. Hij vindt het nog steeds leuk om te doen. “Ik stop als ik klachten van mensen binnenkrijg. Maar die zijn er niet, lacht hij.”

Regeren is vooruitzien, vindt MEE & de Wering. Nederland vergrijst. 20,2 procent van de inwoners in Nederland is nu 65+. In 2050 zijn 2,5 miljoen inwoners 80 jaar of ouder volgens het CBS. Veel ouderen willen zo lang mogelijk op een zelfredzame en prettige manier thuis blijven wonen. Vrijwilligers leveren een belangrijke bijdrage in het welzijn van ouderen. 

Wil je ook vrijwilliger worden of heb je specialistische kennis waar je iets mee wilt doen? Zoals een maatje zijn voor iemand met dementie, of terminale zorg? Of klusjes doen in huis of tuin, (samen) doen van boodschappen, werken als chauffeur? Gastvrouw of gastheer zijn en één tot twee keer per maand koken voor een groepje mensen bij je thuis? Meer informatie: www.meewering.nl/vrijwilligers/ .