Afvalinzameling binnenstad en hoogbouw Hoorn

Nieuws
Het plan ligt nu om ondergrondse containers voor restafval te plaatsen die te gebruiken zijn met een pasje.
Het plan ligt nu om ondergrondse containers voor restafval te plaatsen die te gebruiken zijn met een pasje. Foto: Pixabay

HOORN - In de raadscommissie wordt dinsdag 27 februari gesproken over de afvalinzameling in de binnenstad en bij hoogbouw in Hoorn. Namens Hart van Hoorn voert gemeenteraadslid Ellen van der Knaap hier het woord over.

Op dit moment wordt het afval in de binnenstad en bij hoogbouw niet gescheiden door de inwoners, maar wordt het nagescheiden door HVC. GFT (groente- fruit- en tuinafval) verdwijnt tussen het restafval. PBD (plastic, blik en drankkartons) wordt in zakken verzameld en eens in de vier weken opgehaald. Ondernemers in de binnenstad moeten zelf regelen dat hun afval wordt afgevoerd. Het plan ligt nu om ondergrondse containers voor restafval te plaatsen die te gebruiken zijn met een pasje. PBD kan dan gewoon met het restafval mee en wordt nagescheiden. Hart van Hoorn heeft vraagtekens bij het pasjessysteem. “In Amsterdam-Noord is het pasje vorig jaar alweer afgeschaft, omdat er te veel afval naast de containers werd geplaatst. Daar zijn nu nieuwe containers die voor iedereen te gebruiken zijn”, aldus Ellen. “Daarnaast vinden wij dat het beleid van nascheiden dan voor de gehele gemeente Hoorn moet worden ingevoerd. Juist door het toepassen van moderne technieken is het nu beter mogelijk om bij de afvalverwerkingsfabrieken het afval te scheiden. Uit onderzoek blijkt dat er dan meer PBD wordt gescheiden en dat de kwaliteit van het materiaal beter is voor hergebruik. We zien dat de inwoners van Hoorn de afgelopen jaren ontzettend goed hebben meegedaan aan het scheiden van plastic, blik en drankkartons. Maar de techniek staat niet stil en daarom stelt onze fractie voor over te stappen op nascheiding van plastic, blik en drankkartons voor de gehele stad. Steeds meer gemeenten gaan over op nascheiding. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat op die manier afval veel beter gescheiden wordt en er meer plastic overblijft. Daarnaast heeft het college het idee om groene bovengrondse cocons voor gft-afval in de binnenstad en bij hoogbouw te plaatsen. Groene cocons in een monumentale binnenstad... geen fraaie combinatie in onze ogen. Onze fractie maakt zich zorgen of deze bakken niet gaan stinken. Dit draagt niet bij om de stad aantrekkelijk te maken voor onze bezoekers. Ten slotte is het ook niet makkelijk om in de binnenstad plekken te vinden voor ondergrondse afvalcontainers. Hart van Hoorn vindt het belangrijk dat er goede participatie komt met de bewoners en ondernemers in de binnenstad. Gaan de ondergrondse containers en groene cocons ruimte innemen waar nu auto’s of fietsen geparkeerd worden? Gaan dergelijke ondergrondse containers tot verzakkingen van monumentale panden leiden?”