Voortbestaan stadsvolière Hoorn verzekerd

Nieuws
Con van Eikeren en Jouke Bron van Vogelvereniging Hoorn en omstreken hebben zich jarenlang ingezet voor de stadsvolière aan de Pakhuisstraat.
Con van Eikeren en Jouke Bron van Vogelvereniging Hoorn en omstreken hebben zich jarenlang ingezet voor de stadsvolière aan de Pakhuisstraat. Foto: Wally Ooms

HOORN - Tijdens de dinsdagavond gehouden commissievergadering heeft de lokale politieke partij EénHoorn bij monde van gemeenteraadslid Robert Vinkenborg vragen gesteld aan wethouder René Assendelft over de stand van zaken rond de stadsvolière. Er was de nodige commotie ontstaan nadat Vogelvereniging Hoorn en omstreken te kennen had gegeven dat zij zich niet langer kunnen inzetten voor de stadsvolière aan de Pakhuisstraat. De wethouder kon melden dat als gevolg van de berichtgeving in de media maar liefst tien aanmeldingen waren binnengekomen van mensen die de zorg voor de dieren op zich willen nemen. 

Door Wally Ooms

Dagelijks bezoeken leden van de vogelvereniging de volière om de vogels te verzorgen, ze van eten en drinken te voorzien en een oogje in het zeil te houden. Maar aan die verzorging komt een einde. De paar leden van de vereniging die de volière tot nu toe bijhielden, willen en kunnen niet langer deze zorg op zich nemen. Leeftijd speelt daarbij een rol en een gebrek aan opvolging. Om die reden heeft de vogelvereniging zich tot de gemeente Hoorn gewend. 

Toekomst verzekerd

Con van Eikeren en Jouke Bron van de Vogelvereniging, hadden eerder al met pijn in het hart aangegeven dat er nog enkele maanden voor de dieren gezorgd kan worden, maar dat het daarna ophoudt. De beide mannen zijn de 70 gepasseerd en kunnen niet oneindig doorgaan met hun werk in de stadsvolière. Dankzij de aanmelding van tien nieuwe vrijwilligers lijkt de toekomst van de volière nu gegarandeerd. Er volgen nog gesprekken over de precieze inhoud van de taken en de beschikbare middelen en ook wordt een schema opgesteld voor de nieuwe vrijwilligers om tot een juiste taakverdeling te komen.

Trekpleister

De volière, die gezien wordt als een trekpleister van vele generaties, kan door de jongste ontwikkelingen ongetwijfeld nog vele jaren z’n beeldbepalende rol blijven spelen. Jouke Bron: “We gaan ervoor zorgen dat de nieuwe mensen precies op de hoogte zijn van alles wat erbij komt kijken om de stadsvolière operationeel te houden. Daartoe behoort ook het dagelijks verversen van water en het voeren van de vogels. Maar ik heb er vertrouwen in dat we dankzij de nieuwe mensen nog vele jaren kunnen blijven genieten van de volière. En mochten er nog meer belangstellenden zijn, ze kunnen zich opgeven door een bericht te sturen naar info@vogelvriendenhoorn.nl.”