Eet en Ontmoet zoekt kookvrijwilligers in Hoornse wijken

Nieuws
Dieneke roert in de pan tomatensoep, naast haar echtgenoot Peter en gasten Hans, Annemarie en Greta (v.l.n.r.).
Dieneke roert in de pan tomatensoep, naast haar echtgenoot Peter en gasten Hans, Annemarie en Greta (v.l.n.r.). Foto's: Susan Rozemeijer

HOORN - ‘Samen eten is zoveel gezelliger dan alleen’, is de meest gegeven reden waarom mensen zich aanmelden voor Eet en Ontmoet. Dieneke (62) en haar man Peter (64) zijn gastvrouw en -heer en bereiden elke maand een maaltijd voor circa drie á vier buurtbewoners. Het gaat goed met het initiatief uit Hoorn en omstreken. “Zo goed, dat we meer kookvrijwilligers nodig hebben om iedereen te bedienen”, vertelt Dieneke. Vooral in de wijken Grote Waal en Kersenboogerd is de behoefte groot.

Door Susan Rozemeijer

Zelf is Dieneke sinds twee jaar gastvrouw. Ze plant de etentjes maandelijks op een dag door de week, als ze vrij is. “Door Eet en Ontmoet stap ik eigenlijk uit mijn eigen bubbel”, concludeert ze. “Je leert andere mensen kennen die je wellicht anders niet ontmoet zou hebben. Hierdoor leer je van elkaar. Tijdens het eten ontstaan vaak mooie gesprekken.” Ook vindt ze het belangrijk om de wereld een beetje beter te maken. “Goed doen voor een ander. Heerlijk toch, altijd blije gezichten. Daar doe ik het voor”, zegt ze terwijl ze bolletjes ijs schept en deze behendig naast de zelfgebakken appeltaartjes op de schoteltjes legt. Want bij een hoofdmaaltijd blijft het niet. “We geven onze gasten altijd drie gangen: een voor-, hoofd- en nagerecht. Wees niet bang, je hoeft echt geen topkok te zijn om als gastvrouw- of heer voor Eet en Ontmoet aan de slag te gaan”, lacht ze. “Een lekkere maaltijd volstaat. Eigenlijk ben ik ondertussen supergoed in het maken van gerechten die binnen twintig minuten op tafel staan.” Zo maakt ze vaak soep en ovenschotels. Vandaag staan er echter tomatensoep, gevulde portobello-champignons met gegrilde groenten en risotto op het menu. “Die lekkere zuurkoolstamppot van laatst werd anders ook gewaardeerd”, geeft gast Greta aan. 

Kookregio’s

Eet en Ontmoet heeft nu vijf kookregio’s. Dit zijn: Hoorn centrum, de wijken Risdam en Kersenboogerd, Blokker en Zwaag. Elke regio heeft circa vier kookvrijwilligers, oftewel gastvrouwen of -heren, die maandelijks een avond koken voor circa vier buurtbewoners vanaf 55 jaar die alleen zijn, door bijvoorbeeld het overlijden van hun partner. Het etentje vindt plaats bij de vrijwilliger thuis. De gasten komen van circa 17.30 tot 19.30 uur. Het is dus geen avondvullend programma dat de vrijwilliger organiseert. Iedere gast betaalt 8,50 euro bijdrage. De gastvrouw of -heer vraagt de gasten altijd van tevoren of er iets is dat ze niet lekker vinden of dat er sprake is van een allergie.

Heb je een gastvrije instelling, ben je communicatief ingesteld en heb je net als Dieneke en Peter ook zin om maandelijks thuis een Eet en Ontmoet te starten, en het kookteam van Eet en Ontmoet te versterken? Eet en Ontmoet zoekt kookvrijwilligers in elke regio! Met name potentiële gastvrouwen en -heren uit de wijken Grote Waal en Kersenboogerd worden van harte uitgenodigd te reageren. Je kunt als echtpaar een kookteam vormen, maar natuurlijk ook alleen. Ook mensen die willen eten zijn van harte welkom om zich aan te melden. Samen eten is zoveel leuker!

Aanmelden als kookvrijwilliger of als gast kan door contact op te nemen met MEE & de Wering: 088-0075000 of info@meewering.nl onder vermelding van Eet en Ontmoet. Alle kookvrijwilligers krijgen eerst een intakegesprek met coördinator Ilse Kok, en kunnen desgewenst een keer mee-eten bij een andere groep.