Hart van Hoorn: ‘Zorgen over tarieven warmtenet’

Nieuws
In de Kersenboogerd wordt op dit moment een warmtenet aangelegd.
In de Kersenboogerd wordt op dit moment een warmtenet aangelegd. (Foto: aangeleverd)

HOORN - De fractie Hart van Hoorn krijgt de laatste tijd berichten van inwoners van de Kersenboogerd die zich zorgen maken over de tarieven voor het warmtenet. Momenteel legt HVC in deze wijk in opdracht van Intermaris een warmtenet aan en in het Muntpark wordt een tijdelijke warmtecentrale gebouwd om warmte te kunnen leveren. 

“In het landelijke nieuws zijn de afgelopen weken regelmatig berichten verschenen over gemeentes en woningcorporaties die op de pauzeknop hebben gedrukt voor wat betreft het aansluiten van huizen op een warmtenet, omdat er forse tariefverhogingen waren bij energieleveranciers. Dit wekt logischerwijs ongerustheid op bij (toekomstige) gebruikers”, stelt raadslid Ellen van der Knaap.

De gemeente werkt samen met woningcorporatie Intermaris en HVC aan het verduurzamen van de stad. Ellen: “Het is de bedoeling dat steeds meer woningen aangesloten worden op het warmtenet, om onze stad zo aardgasvrij te maken en de CO2-uitstoot te verminderen. Dat we stappen zetten in de verduurzaming is prima, maar dit moet wel betaalbaar blijven.”

Hart van Hoorn wil dat de gemeente zich houdt aan de belofte aan de sociale huurders met een laag inkomen: dat zij straks niet meer gaan betalen voor het warmtenet dan voor het gebruik van gas. “De Autoriteit Consument & Markt (ACM) bewaakt de tarieven. Zij bepaalt ieder jaar aan de hand van de op dat moment geldende gasprijs wat het maximale tarief mag zijn dat de warmteleverancier mag berekenen. Dit is een wettelijke bescherming. Wat onze fractie een groot nadeel vindt van het warmtenet is dat consumenten geen keuze meer hebben. Er is slechts één aanbieder van warmte, die heeft het monopolie. Uiteraard houden we de ontwikkelingen scherp in de gaten en zien wij erop toe dat de gemaakte afspraken met HVC worden nagekomen. Mochten inwoners zich zorgen maken over de aanleg van het warmtenet of problemen ervaren, dan kunnen zij natuurlijk altijd contact met ons opnemen via info@hartvanhoorn.nl.”