Doe mee met de Kunstroute Kersenboogerd en leer meteen je medebewoners kennen

Nieuws
Frieda de Haas, Marion Landheer en Johan Entius organiseren samen de Kunstroute in de Kersenboogerd.
Frieda de Haas, Marion Landheer en Johan Entius organiseren samen de Kunstroute in de Kersenboogerd. Foto: Jan Siebring Fotografie

HOORN - In het kader van ‘Kansen voor de Kersenboogerd’ vindt dit jaar de derde editie van de Kunstroute Kersenboogerd plaats. Zondag 26 mei openen verschillende creatievelingen uit de wijk hun deur om hun talent te laten zien. De organisatie, bestaande uit Johan Entius, Marion Landheer en Frieda de Haas, heeft inmiddels de eerste aanmeldingen mogen ontvangen, maar hoopt nog meer deelnemers te verwelkomen. 

Unieke kans om je creativiteit te laten zien

De organisatie doet bij deze dus een beroep op hobbykunstenaars in de Kersenboogerd. Wil je jouw hobby of kunst laten zien aan bezoekers en buurtgenoten bij jou thuis, in je tuin, atelier, tuinhuisje of garage? Meld je dan snel aan. “We willen het laagdrempelig houden en het niveau hoeft absoluut niet professioneel te zijn,” benadrukt Frieda. “Het is juist een kans voor iedereen om zijn of haar creativiteit te tonen, die ongetwijfeld aanwezig is bij de bewoners van de Kersenboogerd.” Marion vult aan: “Met zo’n 27.000 inwoners in onze wijk, zijn er vast veel mensen met een creatieve hobby. Dus wees niet bescheiden en grijp deze kans! Het wordt weer een fantastische dag.” Marion is zelf ook een van de deelnemers van de kunstroute. Zij maakt schilderijen en volgde vorig jaar nog een cursus gemengde technieken. “Ik ben altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en creatieve bezigheden.” 

Voor ieder wat wils

De eerste twee edities van de kunstroute waren een groot succes. Vorig jaar mocht elke kunstenaar zo’n vijftig bezoekers ontvangen. Mensen kwamen overal vandaan, niet alleen uit de Kersenboogerd. “Bovendien hadden we beide keren prachtig weer, wat de dag alleen maar beter maakte”, vult Marion aan. “Veel deelnemers exposeerden buiten in hun eigen tuin en er was voor elk wat wils: schilderijen, beeldhouwwerken, glaskunst, keramiek, mozaïek, computerkunst en bodypaint. De reacties van bezoekers waren positief en ook de kunstenaars zelf waren erg enthousiast. Daarom doet een aantal mensen dit jaar opnieuw mee.” 

Verbinding

Frieda: “Veel bezoekers waren enorm verrast om te zien dat er zoveel talent is in de Kersenboogerd. Ook was het mooi om te zien dat er echt verbinding in de wijk ontstond; mensen gingen met elkaar in gesprek. Zo leer je je eigen wijkgenoten op een laagdrempelige manier kennen. En dat is precies de bedoeling van deze kunstroute.” Leuk om te weten: de jongste deelnemer vorig jaar was een meisje van 12 jaar. Zij heeft zich voor deze derde editie ook weer aangemeld. “Jong talent; dat willen we natuurlijk extra stimuleren”, zegt Frieda. 

Voor Een Mooie Stad

Bij het organiseren van de kunstroute krijgen Johan, Marion en Frieda veel steun van het platform Voor Een Mooie Stad. “Zij promoten ons initiatief op hun website”, legt Johan uit. “Het idee achter de kunstroute is om je eigen wijk en medebewoners beter te leren kennen. Het brengt je op plekken waar je wellicht nog nooit eerder bent geweest. Dat maakt het evenement zo speciaal. Vorig jaar hadden we 18 deelnemers, dit jaar gaan we voor 25”, zegt Johan positief. “Het zou mooi zijn als dat gaat lukken.”

Aanmelden

De kunstroute vindt plaats op zondag 26 mei van 11.00 tot 16.00 uur. Wil je deelnemen? Meld je dan aan via www.vooreenmooiestad.nl. Dit kan tot 23 april. Na aanmelding neemt de organisatie contact met je op. Deelname vereist een kleine bijdrage van tien euro. Als deelnemer ontvang je een vlag om je huis herkenbaar te maken als een deelnemer aan de kunstroute. Met name hobbykunstenaars aan de rand van de Kersenboogerd worden uitgenodigd om zich aan te melden. Johan: “Goed om te weten: wanneer het niet lukt om bij je thuis te exposeren, zoeken we samen naar een oplossing.” Bezoekers worden natuurlijk van harte uitgenodigd om bij de kunstenaars een kijkje te nemen. “Dit jaar komen we met een duidelijkere routekaart dan vorig jaar, waardoor de deelnemers nog makkelijker te vinden zijn”, besluit Frieda.