De stad was jarig: Hoorn vierde feest

Nieuws
De Straatslijpers waren het winnende team en gingen er met de één-hoorn-trofee vandoor.
De Straatslijpers waren het winnende team en gingen er met de één-hoorn-trofee vandoor. Foto's: aangeleverd

HOORN - Hoorn was woensdag 27 maart jarig en vierde feest. Met klokgelui, bespeling van het carillon, activiteiten voor de leerlingen van basisscholen én een feestavond in de Noorderkerk. 

Het werd een prachtige dag en avond. 27 maart 1356 ontving Hoorn stadsrechten van Willem van Beieren en dat is een gebeurtenis waar je wel bij wilt stilstaan. Initiatiefnemer van alle festiviteiten was de Toekomstgroep van Oud Hoorn onder aanvoering van Nelleke Huisman. In de jaren 2017 tot en met 2019 was de verjaardag van de stad op vergelijkbare wijze gevierd, maar door corona was er daarna niets meer van terechtgekomen. Tot 2024 dus, én hoe!

De feestavond was een zeer plezierig en geslaagd samenzijn. Er hadden zich zestien teams met in totaal tachtig personen aangemeld voor de stadsquiz, het belangrijkste onderdeel van de avond. Daarnaast was er ook nog wat publiek, zodat ruim honderd feestvierders in de sfeervolle ambiance van de Noorderkerk aanwezig waren. Nelleke Huisman opende de avond, stadsdichter Levi Noë vermaakte het publiek met Hoornse wetenswaardigheden en passend gedicht en Marianne Vleerlaag interviewde burgemeester Jan Nieuwenburg over wat hij in Hoorn waardeert en hoe hij de toekomst ziet.


Stadsdichter Levi Noë vermaakte het publiek met Hoornse wetenswaardigheden en passend gedicht.

Daarna volgde de stadsquiz die uit zes ronden bestond en was samengesteld door Daphne Luijters en Arnoud Lansdaal, die de quiz ook presenteerde. De ‘alles-van-Hoorn-denkende-weters’ hebben er hun tanden op stuk gebeten. Na elke ronde werden de opgeschreven antwoorden weer opgehaald en werden de teams voorzien van nieuwe vragen. Uitdelers en ophalers Rita Lodde, Cokky Bronsgeest, Nelleke Huisman en Peter Foss (andere leden van de Toekomstgroep) hielden tevens de eerlijkheid in de gaten, mobieltjes mochten natuurlijk niet gebruikt worden. De deelnemers hielden zich daar voorbeeldig aan, zodat een eerlijk verloop bereikt werd. Na de derde ronde was er een pauze die werd opgevuld door entertainer Jelmer Zuidstra, zanger van het levenslied. Ook na de zesde ronde bracht hij gezelligheid voor de aanwezigen.


Quizmaster Arnoud Lansdaal stelde de vragen aan de 16 deelnemende teams.

Uiteindelijk bleek na het berekenen van de uitslag dat twee teams evenveel punten hadden, waardoor er een beslissende vraag gesteld moest worden. Het team ‘De Straatslijpers’, met Alette Dirkse als teamcaptain, ging er tenslotte met de eerste prijs vandoor en dat moment werd natuurlijk vastgelegd. Frans van Iersel, eveneens een lid van de Toekomstgroep, maakte de hele avond foto’s. Meer dan goede tweede werd het team onder aanvoering van Marijke de Jong, de extra vraag bleek voor dit team het struikelblok om er met de trofee vandoor te gaan.

De sfeer was top en er werd volop genoten, ondanks de spanning die de quiz met zich meebracht. Veel lovende woorden dus en het algemene gevoel was duidelijk: dit moet echt een traditie worden. Op naar volgend jaar!


De enige echte Hoornse stadsquiz.