Sergio Bandelli uit Hoorn gooit hoge ogen op WK pizzabakken in Parma

Nieuws
Samen met Lisan, gastvrouw in het restaurant, die ook mee was om Sergio aan te moedigen, natuurlijk in het oranje.
Samen met Lisan, gastvrouw in het restaurant, die ook mee was om Sergio aan te moedigen, natuurlijk in het oranje. Foto's: aangeleverd

HOORN - Sergio Bandelli (63) uit Hoorn, samen met zijn vrouw eigenaar van restaurant Incontro op station Kersenboogerd, deed vorige week mee aan het prestigieuze Campionato Mondiale della Pizza 2024 in Parma. Hij vertegenwoordigde daar Nederland en deed - samen met vijfhonderd andere deelnemers uit 55 landen - mee in de categorie ‘pizza classica’ om met de perfecte pizza voor de dag te komen. 

Zijn creatie was gebaseerd op de favoriete pizza van Sandra, een van zijn vaste gasten. “Zij bestelt bij ons altijd een pizza beenham met honing-mosterdsaus. Met dat idee ben ik verder gegaan. Nu houden Italianen niet zo van zoetigheid op een pizza, dus aan die honing-mosterdsaus heb een pikantje toegevoegd”, legt Sergio uit. “Verder moet de ‘pizza classica’ alle basis-ingrediënten van de pizza margherita bevatten. Uiteindelijk is het een pizza geworden met verse tomatensaus, buffelmozzarella, beenham, rucola en natuurlijk die honing-mosterdsaus.” 

Sergio in actie op het WK in Parma.

Belevenis

Tijdens het pizza bakken houdt een jury alles nauwlettend in de gaten. “Zij kijken hoe je met de ingrediënten omgaat, of je de hygiëneregels in acht neemt en bovendien staan ze met een stopwatch in hun handen. Er staat een bepaalde tijd voor, dus die tijdsdruk voelde ik wel. Het was heel erg spannend.” Vervolgens presenteerde Sergio zijn geflambeerde pizza voor een achtkoppige jury. Natuurlijk moest er ook geproefd worden. Blijkbaar waren ze erg tevreden over het totaalplaatje, want de pizza van Sergio kwam als beste Nederlandse inzending uit de bus. “Natuurlijk ben ik daar heel trots op”, laat hij weten. “Maar het meedoen op zich is al een belevenis. Het is zó leuk om collega’s te ontmoeten die allemaal dezelfde passie hebben als ik. Bovendien heb ik weer heel veel inspiratie en ideeën opgedaan.” 

Benieuwd naar de pizza waarmee Sergio in de prijzen is gevallen? In zijn restaurant Incontro op station Kersenboogerd ben je van harte welkom en kun je de winnende pizza proeven in Sergio’s proeverij. Het restaurant is open van woensdag tot en met zondag vanaf 17.00 uur.

Een blije Sergio op het podium van het Campionato Mondiale della Pizza.