Hoorns Kamerkoor bezingt Velius

Nieuws

HOORN - Het Hoorns Kamerkoor komt met een verrassend onderwerp voor het concert in het Westfries Museum op zondag 16 juli: Velius, de beroemde stadsdokter van Hoorn, die ook de Kroniek van Hoorn na heeft gelaten.
Theodorus Velius was een bijzondere inwoner van Hoorn, die leefde van 1572 tot 1630. Hij was een pientere jongen, die al op zijn zesde Latijn leerde. In Italië promoveerde hij tot doctor in de medicijnen toen hij pas 22 jaar oud was. Velius werd stadsdokter van Hoorn en bleef dat tot zijn dood. Hij had ook grote belangstelling voor de geschiedenis van de stad en heeft de Kroniek van Hoorn geschreven, die in 1604 gedrukt werd. Velius stierf in 1630 nogal gefrustreerd, omdat hij zoveel meer had willen doen met zijn talenten. Velius schreef zelf zijn grafschrift: 'Hier rust Velius die waarschijnlijk beroemd geworden zou zijn door wetenschappelijke studies, als dat niet verhinderd was door Apollo’s kunst, ofwel de medische wetenschap die hem dwong vele duizenden zieken bij te staan met zijn genezende handen.'
Het Hoorns Kamerkoor zingt de tekst van dit grafschrift in een speciaal gecomponeerd werk door de Hoornse pianist en componist Willem Woestenburg. Deze vijfstemmige compositie is in de stijl van Monteverdi, tijdgenoot van Velius. Naast het lied over het grafschrift bevat het zomerconcert veel afwisseling van muziekstijlen en periodes. Het Hoorns Kamerkoor, onder leiding van Arnold Bakker, brengt dit zomerconcert in de Schutterijzaal van het Westfries Museum aan de Roode Steen 1 in Hoorn. De uitvoering is 16 juli twee keer te horen: om 14.30 en om 15.30 uur. Bezoekers van het museum hebben gratis toegang tot het concert. Reserveren is niet nodig. Meer informatie is te lezen op www.wfm.nl.