Kort nieuws

Nieuws

Kerstmiddag
NIBBIXWOUD - In dorpsgebouw De Dres aan de Lange Dres 1 in Nibbixwoud verzorgt seniorenkoor 'Tot ons genoegen' vrijdag 9 december de jaarlijkse kerstmiddag. Er is een afwisselend kerstprogramma samengesteld met koorzang, een aantal intermezzo's en samenzang. Aanvang 14.00 uur.
Benefietavond

HOORN - dnoDoen Hoorn - maatschappelijke opvang in West-Friesland - houdt vrijdag 9 december vanaf 19.30 uur in Manifesto in Hoorn een benefietavond. Met muzikale begeleiding, inside story-documentaires en een grote dansvloer zamelt de organisatie geld in om het leefklimaat van de opgenomen gezinnen en volwassen individuen te verbeteren. Door het hele gebouw zijn er allerlei acties waarvan de opbrengst dus naar het goede doel gaat. Entree is gratis. Meer informatie: www.manifesto-hoorn.nl.
Vrijwilligersprijzen
HOORN - De winnaars van de Hoornse vrijwilligersprijzen worden woensdag 7 december, tijdens een feestelijk programma, bekendgemaakt. Het feest begint om 19.30 uur, om 21.30 uur begint de receptie om de winnaars te feliciteren. De prijsuitreiking vindt plaats in de Oosterkerk, Grote Oost 58-60 in Hoorn. Aanwezig zijn? Belangstellenden zijn van harte welkom! Aanmelden kan via m.zwart@vrijwilligerspunt.com. Meer informatie: www.hoornsevrijwilligersprijs.nl.
Schoolschaken

REGIO - De eerste ronde van het Westfries Kampioenschap Schoolschaken voor basisscholen werd woensdag 23 november gespeeld op vier scholen in West-Friesland. De scholen die zich geplaatst hebben voor de halve finale zijn: De Tandem, De Pontonnier en de Van Bockxmeerschool uit Hoorn, de Sint Lidwina uit Zwaagdijk-West, de Roald Dahl uit Zwaag, de Jan Luykenschool uit Schellinkhout, De Koet uit Midwoud, De Dubbele Punt uit Aartswoud en De Baskuul uit Lutjebroek. De halve finale vindt woensdag 23 februari plaats.
Reanimatie en AED
HOORN - De Stichting Reanimatie Onderwijs Westfriesland en omstreken verzorgt woensdag 7 december een herhalingsles 'Reanimatie en AED'. De cursus vindt plaats in het Westfriesgasthuis en duurt van 19.30 tot 22.00 uur. Het diploma dat cursisten in het bezit hebben, mag niet ouder zijn dan één jaar. Aanmelden kan via de website: www.reanimatie-westfriesland.nl. Bellen kan ook: 0229-236729.
Vrijwilligers gezocht

HOORN - Wie stevig in zijn schoenen staat, niet snel ergens van opkijkt, humor heeft en goed kan relativeren en daarbij de mogelijkheid heeft om een paar uurtjes per maand tijd te delen met iemand anders, kan vrijwilliger worden. GGZ Noord-Holland-Noord is, in de omgeving van Hoorn en Medemblik, op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die af en toe praktische hulp of ondersteuning willen geven aan mensen die net dat extra steuntje in de rug kunnen gebruiken.
Interesse? Neem contact op met Carolien Appelman via tel. 06-53321168. Meer informatie: www.ggz-nhn.nl.
Ziekte van Parkinson

HOORN - Het Westfriesgasthuis in Hoorn verzorgt dinsdag 13 december samen met de Parkinson Vereniging een informatieavond voor mensen die Parkinson hebben en voor hun partners, familieleden en mantelzorgers. Deze avond geeft neuroloog Pieter Nederveen een update over de ziekte van Parkinson. Daarnaast is Marcel Vos, medisch adviseur bij het CBR, aanwezig om informatie te geven over autorijden met Parkinson. De voorlichtingsavond wordt gehouden in het personeelsrestaurant van het Westfriesgasthuis. De avond begint om 18.30 uur met koffie en thee. Het inhoudelijke gedeelte start om 19.00 uur en wordt om 20.30 uur afgesloten met volop ruimte om vragen te stellen en na te praten. De toegang bedraagt twee euro per persoon. Graag aanmelden vóór 9 december via zorginformatiepunt@westfriesgasthuis.nl of 0229-257613.
Symfonieorkest

HOORN - Voor het vijftiende achtereenvolgende jaar formeert Muziekschool Gerard Boedijn een groot symfonieorkest voor de duur van acht weken. Gespeeld worden onder andere 'Ouverture 1812' van P.I. Tsjaikovsky, 'Farandole' van G. Bizet, 'Porgy and Bess' van G. Gershwin en 'Aboriginal Rituals' van E. del Borgo. Het orkest staat onder leiding van Jean-Luc Vriend. De titel van het project is 'Muziekschool Boedijn Wereldberoemd'. De muziekschool is voor de orkestproject op zoek naar gevorderde muzikanten. Zij moeten minimaal vier jaar een instrument bespelen. Alle symfonieorkest-instrumenten, plus saxofoon, zijn welkom. Iedereen kan zich inschrijven; lid zijn van de muziekschool is niet nodig. De eerste repetitie is vrijdag 20 januari van 17.15 tot 19.00 uur. Daarna wordt nog zes vrijdagen gerepeteerd in de muziekschool. Donderdag 16 maart is de generale repetitie in de Oosterkerk. De uitvoering vindt vrijdagavond 17 maart plaats, ook in de Oosterkerk. Er zijn geen kosten aan verbonden. Aanmelden kan vóór 16 december bij de balie van de muziekschool aan de Noorderstraat 3 in Hoorn of via info@muziekschoolboedijn.nl. Een inschrijfformulier is ook te downloaden via www.muziekschoolboedijn.nl.
Jamsession

HOORN - Net als vorig jaar doet Jazz Affairs weer mee met Herberg Hoorn. Ze willen graag een eenmalige jamsession geven waarvoor zij op zoek zijn naar muzikanten die willen aansluiten. Al naar gelang de beschikbaarheid zal deze plaatsvinden in het centrum van de stad tijdens de superkoopzondag van 18 december of op een nader te bepalen dag in de periode 18 tot en met 24 december. Er is minimaal een basisbezetting van bas, drums en piano (en/of gitaar) nodig. Daarnaast blazers; tenminste twee en het liefst meer. Er is geen vergoeding beschikbaar. Aanmelden kan via info@jazzaffairs.nl of d.visser@ziggo.nl
City Cross

ENKHUIZEN - De tweede editie van de City Cross Enkhuizen vindt vrijdag 16 december plaats. Dit recreatieve hardloopevenement voert de deelnemers over een verrassend en uitdagend parcours met een lengte van 7,5 kilometer. De start van het hardloopevenement is om 19.30 uur in de Paktuinen, naast De Nieuwe Doelen. Dit sportspektakel is een initiatief van stichting 4n. Vanaf de start gaat het parcours via de Ridderstraat richting het Snouck van Loosenpark en andere wegen door het veelal oude deel van Enkhuizen. Deelnemers moeten rekening houden met onverharde delen in het parcours en hier en daar natuurlijke obstakels. Nieuw dit jaar in het parcours is een extra lus langs de haven richting 'Het Vuurtje'. MEC De Witte Schuur zorgt voor een verrassende sfeer in het Wilhelminapark, buurtvereniging Plan Zuid licht de deelnemers extra bij en cliënten van Leekerweide voorzien de lopers van warme drank bij camping De Vest. Bij de finish ligt er voor iedere deelnemer een medaille klaar en is het tijd om de overwinning te vieren tijdens de afterparty in De Nieuwe Doelen waar The Dirty DeeJee's zorgen voor de muzikale invulling. Inschrijven kan via www.stichting4n.nl.
Dufashanye 2Burundi

HOORN - De Hoornse stichting Dufashanye 2Burundi is een van de 111 kanshebbers voor de Gouden Gans verkiezing 2016 van Wilde Ganzen. De winnaar krijgt tienduizend euro. Dufashanye 2Burundi heeft een dagactiviteitencentrum gerealiseerd in Musigati in Burundi (centraal Afrika) voor mensen met een verstandelijke beperking. Stemmen op goudengans.nl/2Burundi kan tot 31 december. Meer informatie over de stichting: www.2burundi.com.
Orde van Weefsters

HOORN - De Orde van Weefsters is een organisatie voor vrouwen die in hun afdelingen (loges genaamd) bijeenkomen. Deze vrouwen zoeken naar persoonlijke groei en meer inhoud in hun leven. Zij doen dit door middel van lezingen, gedachtewisselingen en plechtige bijeenkomsten, aan de hand van de vrouwelijke symboliek van het spinnen en weven. In Alkmaar is één van de zestien afdelingen van de Orde van Weefsters. De naam van deze loge is 'Vita Animo Concipere Est'. De leden richten eind 2017 een nieuwe loge op in Hoorn. Zondagochtend 11 december is er daarom een informatiebijeenkomst voor belangstellende vrouwen in het Logegebouw van de Vrijmetselaren, Binnenluiendijk 2 in Hoorn. Aanvang 10.30 uur. Aanmelden kan via vace@ordevanweefsters.nl. Meer informatie: www.ordevanweefsters.nl.
Kerstcadeaus gezocht

HOORN - Voor de negende keer op rij zetten inwoners en bedrijven uit West-Friesland zich in om kinderen blij te maken met een cadeautje tijdens kerst. Het gaat bij deze actie 'Puur for Kids' om cadeautjes voor kinderen uit gezinnen die afhankelijk zijn van de Voedselbank West-Friesland. Met deze bijzondere actie van de Junior Kamer West-Friesland willen lokale ondernemers, instellingen en organisaties de ruim 230 kinderen van deze gezinnen een hart onder de riem steken. Op diverse locaties in West-Friesland worden kerstbomen geplaatst met kaartjes erin. Iedereen kan een kaartje met leeftijdscategorie van een jongen of meisje uit de boom halen en voor dit kind een cadeautje kopen. Dit cadeautje kan vervolgens ingepakt weer onder de boom worden gelegd. Uiteraard kunnen mensen ook zonder kaartje een cadeautje inleveren. Dan wordt bij dat cadeau het juiste kaartje gezocht. De cadeautjes worden persoonlijk uitgereikt vlak voor Kerstmis. Vorig jaar is het gelukt om vanuit donaties twee bioscoopkaartjes beschikbaar te stellen voor de kids in de leeftijdscategorie van dertien tot en met zeventien jaar. Het is de bedoeling dat dat dit jaar weer gebeurt. Daarom hangen in de bomen ook kaartjes waar een verzoek voor donatie van zes euro op staat. Hiermee is één kind verzekerd van een bioscoopkaartje. Iedereen die wil meedoen aan deze actie kan van maandag 5 tot en met vrijdag 16 december een kaartje pakken uit de kerstbomen die onder meer op de volgende locaties te vinden zijn: basisschool de Overhaal, Het Veer 84 in Avenhorn, de Kreek, Meetketting 1, 2 en 3 in Zwaag, Hét Postkantoor, Hoofdstraat 17 in Bovenkarspel, basisschool Jules Verne, Orionstraat 135 in Hoorn, De Langereis, Middengouw 21 in Ursem en de Wereldwijzer, Nachtegaal 144 in Hoorn. Een bijdrage leveren aan een bioscoopkaartje? Maak dan een donatie over naar banknummer NL36 RABO0302407480 t.n.v. Vereniging Junior Kamer West-Friesland en o.v.v. Puur for Kids. Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina 'Puur for Kids'.
Snert-winterwandelingen

OUDENDIJK - Eetcafé Les Deux Ponts verzorgt zondag 11 en 18 december snert-winterwandelingen. De gidsen laten de mooiste plekjes van de veenpolder Beetskoog en Werelderfgoed Beemster zien. Deelnemers lopen over het nieuwe weilandpad van Oudendijk naar Beets met een trekpontje over de Waterling. Onderweg zijn diverse wintergasten te zien, zoals smienten, kramsvogels en zilverreigers. Na afloop van deze wandeling staat een grote kop erwtensoep met roggebrood en katenspek klaar. Start om 14.00 uur vanaf het café aan de Slimdijk 2 in Oudendijk. De wandeling is circa 6,5 kilometer lang. Meer informatie en reserveren: 0229-541275.
Bingo
HOORN - In wijkcentrum De Zaagtand, Sint Eloystraat 106 in Hoorn, vindt elke tweede donderdag van de maand een bingomiddag plaats. Deze maand is dat donderdag 8 december. Van 13.30 tot 15.30 uur is iedereen welkom. Deelname kost vijftig cent per kaart. Van tevoren aanmelden is niet nodig. Meer informatie: 0229-855700 of zaagtand@netwerkhoorn.nl .
Alzheimer Café

HOORN - Alzheimer Café houdt woensdag 14 december een bijeenkomst in Manifesto aan de Holenweg 14c in Hoorn. De aanwezigen kunnen genieten van de voorstelling 'Zwarte gaten & losse eindjes' van Marjolein Baars. Gespreksleider deze middag is Addy de Mooij. Na de voorstelling is er een nagesprek. Het programma begint om 15.00 uur en de toegang is gratis. Van tevoren aanmelden is niet nodig. meer informatie: a.demooij@geriant.nl of e.ruijer@geriant.nl. Telefoon: 0229-741741.
PISA op de Planken

HOORN - PISA, inloophuis voor mensen met kanker, hun naasten en nabestaanden, biedt een breed scala aan activiteiten en lotgenotengroepen aan. Dit seizoen wil het inloophuis een verbinding leggen tussen alle creatieve activiteiten en een echte theatervoorstelling op de planken zetten. Een culturele uitdaging! In november 2017 brengt PISA een afwisselende voorstelling in theaters in Hoorn en Enkhuizen. Wie met kanker te maken heeft (gehad), kan deze ervaring beschouwen als een deel van de levensreis. De voorstelling gaat over deze reis. Over een rugzak vol ervaringen, ballast, ontmoetingen, herinneringen en lessen. Wie het leuk vindt om een bijdrage te leveren, kan zich aanmelden voor workshops op het gebied van zang, creatief vormgeven, schrijven of dichten. Voor mensen die het leuk vinden om letterlijk op de planken te staan, wordt een workshop 'Theater' georganiseerd. Stuur een mailtje naar administratie@inloophuispisa.nl.