Eervolle vermelding 'Lang leve de Liefde Award' voor Oscar Romero

Nieuws

HOORN - Scholengemeenschap Oscar Romero in Hoorn kreeg 1 december een eervolle vermelding van de jury van de 'Lang leve de Liefde Award'. De uitreiking door burgemeester Harald Bergmann vond plaats tijdens het Nationale Congres Soa* Hiv* Seks* in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Oscar Romero in Hoorn is al jaren actief bezig met het onderwerp relaties en seksualiteit op de school.
De Nehalennia Scholengemeenschap uit Middelburg heeft de Lang Leve de Liefde Award in de wacht gesleept. Het is een prijs voor scholen die uitblinken in lessen en beleid rond seksualiteit en seksuele diversiteit. Aanleiding voor de prijs is het 25-jarig bestaan van het lespakket 'Lang Leve de Liefde', een product van Soa Aids Nederland, in samenwerking met Rutgers.
Een belangrijke reden voor de jury om de eervolle vermelding toe te kennen aan Oscar Romero in Hoorn is dat de school een Gezonde School Vignet heeft behaald op het onderwerp relaties en seksualiteit. De school vindt het belangrijk dat leerlingen op een gezonde manier met elkaar omgaan en iedereen zich prettig en veilig voelt. Er zijn lessen over relaties en seksualiteit en voorlichting over verschillende onderwerpen zoals seksuele diversiteit, sexting en grooming. Ook doet de school mee aan landelijke campagnes zoals paarse vrijdag. In het beleid van de school staat wie verantwoordelijk is bij vragen en/of problemen rondom relaties en seksualiteit. Mentoren zijn het eerste aanspreekpunt, maar alle medewerkers zijn verantwoordelijk voor het signaleren. De mentor kan doorverwijzen naar een zorgfunctionaris binnen de school of een externe medewerker op school zoals de GGD of schoolmaatschappelijk werk.
28 scholen hebben zich aangemeld voor de Lang Leve de Liefde Award. Uit deze 28 aanmeldingen zijn in eerste instantie drie scholen genomineerd. Drie scholen kregen een aanmoedigingsprijs. De inzendingen zijn beoordeeld door een jury bestaande uit professionals, werkzaam in preventie, onderzoek en onderwijs op het gebied van seksuele gezondheid.