Lijsttrekker aan het woord: Chris de Meij van Liberaal Hoorn

Politiek
Chris de Meij: "Veiligheid moet weer topprioriteit worden."
Chris de Meij: "Veiligheid moet weer topprioriteit worden." Foto: Jan Siebring Fotografie

Chris de Meij (51) is lijsttrekker van Liberaal Hoorn, getrouwd en heeft drie kinderen. Chris is controller bij de gemeente Amsterdam en in zijn vrije tijd zorgt hij samen met bewoners en vrijwilligers ervoor dat de stad groener wordt met de realisatie van onder andere bijenlinten. Hij is een actieve en betrokken inwoner van Hoorn en staat midden in de samenleving. Als imker geeft hij in het weekend uitleg in het Bijeneducatiecentrum (Kinderboerderij de Woid) over het belang van de bijen en het verbeteren van de biodiversiteit, want met elkaar maken we ‘Hoorn the place to Bee!’ 

Het is tijd voor verandering

Wat wil Liberaal Hoorn als eerste aanpakken in de gemeente Hoorn?

“Het vertrouwen van Nederlanders in de politiek is het afgelopen jaar flink gedaald. Een grote meerderheid van de inwoners van Hoorn heeft weinig of heel weinig vertrouwen in de landelijke politiek. Oorzaken hiervoor zijn het niet hebben van actieve herinneringen, de toeslagenaffaire en het ontbreken van duidelijk beleid op thema’s die u belangrijk vindt, zoals het falend immigratie- en asielbeleid en het alsmaar oplopen van de wachttijden op de woningmarkt. Het grote aantal statushouders dat namelijk een huis zoekt neemt alsmaar toe terwijl de (reguliere) woningmarkt overbelast is en woningzoekenden doorgaans jaren moeten wachten op een geschikte sociale huurwoning. Het afgelopen jaar moesten gemeenten in totaal 24.500 vergunninghouders huisvesten. Wat onze partij betreft gaat de verplichting tot het huisvesten van statushouders zo snel mogelijk van tafel.”

Wat zijn de hete hangijzers in de gemeente?

“Hoorn is op veel punten nog altijd te onveilig. Bewoners durven ’s avonds niet meer over straat, het aantal straatroven is in onze stad bijna vier keer zo hoog als gemiddeld in Nederland. We zien de afgelopen jaren dat straatintimidatie, het geweld op straat, overlast van verwarde personen en criminaliteit helaas aan de orde van de dag zijn. De pakkans is te laag, slachtoffers van misdrijven staan in de kou en de politie kampt met een ernstig capaciteitstekort. Veiligheid moet weer topprioriteit worden.”

Als het aan Liberaal Hoorn ligt, hoe ziet Hoorn er over 10 jaar dan uit?

“Liberaal Hoorn wil actief de samenwerking met andere gemeenten zoeken om meer aan de randen van Hoorn te kunnen bouwen. Hoogbouw is namelijk niet de oplossing voor de woningnood in Hoorn. Hoogbouw is namelijk veel duurder en tast het leefklimaat aan van onze inwoners. Daarnaast vereist hoogbouw vaak complexe, gebouwde parkeeroplossingen op een kleine ruimte. We hebben juist behoefte aan betaalbare woningen.”

Waarom zouden kiezers op Liberaal Hoorn moeten stemmen?

“Een stem op Liberaal Hoorn maakt een coalitie over rechts mogelijk. Het is tijd voor verandering. Stem daarom op 14,15 of 16 maart op Liberaal Hoorn.”