Liberaal Hoorn en DRP reageren op plan GroenLinks voor fietsparkeren

Politiek
Het voorstel van GroenLinks is om ongeveer acht autoparkeerplaatsen aan de noord- en/of zuidzijde van de Grote Kerk om te bouwen naar fietsparkeerplekken.
Het voorstel van GroenLinks is om ongeveer acht autoparkeerplaatsen aan de noord- en/of zuidzijde van de Grote Kerk om te bouwen naar fietsparkeerplekken. Foto: Google Street View

HOORN - Na een lang participatietraject was het in 2019 eindelijk zover: het Kerkplein in Hoorn werd opnieuw ingericht.

“Bewoners en ondernemers waren destijds bezorgd dat veel parkeerplekken zouden verdwijnen”, zegt Chris de Meij van Liberaal Hoorn. “Uiteindelijk gaf de gemeenteraad het college de opdracht om met een werkgroep van bewoners en ondernemers te komen tot een breed gedragen plan met maximaal 25 parkeerplaatsen. Dit participatieproces leidde ertoe dat het Kerkplein zou worden ingericht volgens het zogenaamde ‘shared space concept’. Dit ontwerp ging uit van een vlakke bestrating in natuursteen zonder verhoogde stoep. Daarmee was een ingewikkeld proces naar ieders tevredenheid tot een goed einde gebracht. Tot onze schrik constateren wij (Liberaal Hoorn en De Realistische Partij, red.) dat GroenLinks in de aanstaande raadsvergadering van 13 april per amendement een voorstel wil afdwingen om alsnog het aantal parkeerplaatsen drastisch omlaag te brengen ten behoeve van fietsparkeren.” Het voorstel aan de raad is om ongeveer acht autoparkeerplaatsen aan de noord- en/of zuidzijde van de Grote Kerk om te bouwen naar fietsparkeerplekken. Chris: “Wij begrijpen dat de bewoners en ondernemers, die eerder zo nauw betrokken waren bij de participatie aangaande de herinrichting van het Kerkplein, zich met dit voorstel totaal niet serieus genomen voelen. Deze handelwijze leidt ertoe dat het dalende vertrouwen in de politiek, waar onze fracties al meermaals op hebben gewezen, opnieuw een deuk oploopt. Afspraak is afspraak en onze fracties vinden dat het tijd is dat coalitiepartijen zich hieraan gaan houden.”