Fractie Tonnaer: ‘Directe omgeving afvalbrengstation Zwaag is vervuild’

Politiek
"In sloot en bomen achter het afvalbrengstation liggen veel plastic en ander afval."
"In sloot en bomen achter het afvalbrengstation liggen veel plastic en ander afval." Foto's: aangeleverd

HOORN - Fractie Tonnaer heeft de directie van HVC Afvalverwerkingsbedrijf een brief gestuurd. Roger Tonnaer uit hierin zijn zorgen over de vervuiling van de omgeving van het afvalbrengstation in Zwaag.

“De directe omgeving van HVC Afvalbrengstation aan de Factorij in Zwaag is vervuild. In sloot en bomen achter het afvalbrengstation liggen veel plastic en ander afval”, zegt Roger Tonnaer. “Het afval komt ook terecht in bomen en groen van omliggende bedrijven van HVC tussen de Factorij en de Corantijn van bedrijventerrein Westfrisia. De vervuiling van de omgeving van het afvalbrengstation is ernstig te noemen. Dat is extra stuitend omdat deze wordt veroorzaakt door een afvalverwerkingsbedrijf met gemeenten en waterschappen als aandeelhouders. Wij verwachten dat HVC een voorbeeldfunctie heeft op het terrein van vuilverwerking en milieubescherming. Onze fractie vraagt HVC maatregelen te nemen zodat er een einde wordt gemaakt aan de vervuiling van sloten en directe omgeving van het afvalbrengstation aan de Factorij. Het schoonmaken van de sloten in de omgeving en het aanbrengen van netten aan de Factorij is hard nodig. Omdat het afvalbrengstation veel wordt gebruikt, is het station inmiddels te klein en zal naar een nieuwe locatie moeten worden gezocht. In coronatijd ontstonden autofiles bij het station. Deze filevorming zal vaker voorkomen. Bedrijven in de buurt van het afvalbrengstation zijn steeds moeilijker door klanten te vinden. Ook voor de fileoverlast moet een oplossing worden gevonden.”


Omdat Hoorn medeaandeelhouder is van HVC Afvalverwerkingsbedrijf, ontvangt de gemeente een kopie van deze brief. Tonnaer: “Van het Hoornse college van burgemeester en wethouders verwachten wij dat HVC wordt aangesproken op de vervuiling van de sloot en omgeving. Dat geldt ook voor de verkeersoverlast bij het HVC Afvalbrengstation aan de Factorij op Bedrijventerrein Westfrisia.”